Fedor: Sme vo vojne s teroristami, armáda a polícia musia úzko spolupracovať

NETKY.SK • 17 November 2015, 09:40 • 2 min
Fedor: Sme vo vojne s teroristami, armáda a polícia musia úzko spolupracovať

BRATISLAVA – Minulotýždňové piatkové útoky v Paríži podľa poslanca NR SR a člena predsedníctva strany Sieť Martina Fedora naplno ukázali povahu nových bezpečnostných hrozieb v súčasnej Európe a vo svete.

slovakia

left justify in out

"Sme vo vojne s radikálmi, teroristami, ktorí sa snažia rozvrátiť našu spoločnosť. V záujme lepšej odozvy na aktuálne bezpečnostne hrozby musia oba silové rezorty oveľa užšie spolupracovať. Lepšia spolupráca a koordinácia bezpečnostných zložiek prinesie lepšie nakladanie so zdrojmi aj väčšiu efektívnosť pri zabezpečovaní ochrany občanov,“ povedal dnes Fedor pre agentúru SITA s tým, že bezpečnosť je základnou úlohou štátu a musí byť nadrezortnou


Možnú väčšiu spoluprácu Fedor vidí vo viacerých oblastiach, aktuálna situácia však vyžaduje dôraz na posilnenie tak spravodajských, ako aj napríklad hliadkujúcich kapacít polície. Treba prijať opatrenia, ktoré zabezpečia, že vybrané kapacity armády budú môcť byť využité v prospech podpory policajných zložiek. "V súčasnosti takéto nasadenie vojakov nie je možné," vysvetlil.

 

"Príklady z iných krajín, kde fungujú tzv. gendarmerie (žandárstvo – poznámka SITA) nám ukazujú, že útvary vojenskej polície môžu byť oveľa efektívnejšie využívané aj v prípadoch, kde vzniká zvýšený nárok na ľudské či materiálne zdroje pri akciách policajného zboru. Vojenská polícia by tak mohla pomáhať policajnému zboru, či už pri mimoriadnych udalostiach - prírodné, priemyselné katastrofy, vyhľadávanie osôb, alebo veľkých nárazových, športových, kultúrnych akciách, ktoré ako vidíme sú tiež vystavené riziku bezpečnostných hrozieb," povedal Martin Fedor, pričom zdôraznil možný zvýšený záujem o Slovensko počas predsedníctva EÚ, ktoré bude na budúci rok.


Martin Fedor zopakoval, že dnes legislatíva neumožňuje príslušníkom Vojenskej polície vykonávať podobné úlohy voči civilnému obyvateľstvu. "Tieto totiž prislúchajú výhradne policajnému zboru. Úspešný koncept vojenskej polície, ktorá môže byť v prípade potreby nápomocná aj ozbrojeným zložkám ministerstva vnútra či civilným autoritám poznáme vo viacerých európskych krajinách," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies