Fedor: Slovensko potrebuje nový zákon o tajných službách

NETKY.SK • 17 Január 2015, 10:51 • 2 min
Fedor: Slovensko potrebuje nový zákon o tajných službách

BRATISLAVA – Teroristické útoky v Paríži alebo odhalení teroristi v Belgicku podľa poslanca NR SR Martina Fedora (Sieť) ukázali, že pre boj proti terorizmu je dôležitá efektívnosť spravodajských služieb na úrovni EÚ, ale aj v jednotlivých štátoch.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Fedor dnes pre agentúru SITA, vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala pripraviť zmeny vo fungovaní a organizácií spravodajských služieb s cieľom zabezpečiť rast ich dôveryhodnosti, dodnes však bohužiaľ nový zákon predložený nebol.

 

Fedor za dôležité považuje, aby sa pri príprave takéhoto zákona zohľadnila rovnováha medzi potrebou monitorovať teroristov a extrémistov a povinnosťou štátu zachovávať práva a slobody občanov. "To sa dá zabezpečiť len skutočne efektívnou kontrolou tajných služieb a nasadzovania informačno-technických prostriedkov spôsobom, aby neboli zneužité. V oblasti tajných služieb ide o tak vážnu vec, ako je dôvera občanov v základné inštitúcie štátu. Akékoľvek zneužitie SIS v budúcnosti môže znamenať stratu dôvery občanov, ktorá sa len ťažko získava späť, aj preto je dôležitá skutočná a nezávislá kontrola. Ľudia majú obavy, aby hrozba terorizmu nedala zámienku na zneužívanie tajných služieb voči slušným občanom, najmä v podmienkach vlády jednej strany," konštatoval Fedor. 

 

Podľa poslanca Martina Fedora by mali pri príprave takého zákona ísť nabok záujmy politických strán. "Tak vláda ako aj opozícia by sa mali odborne a profesionálne dohodnúť na dobrých riešeniach v prospech bezpečnosti Slovenskej republiky a jej občanov. Privítal by som, keby pán minister zvolal pred predložením tohto zákona do vlády stretnutie vládnych aj opozičných bezpečnostných expertov," povedal Fedor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies