Fedor: Slovensko potrebuje nezávislú kontrolu polície

NETKY.SK • 9 Január 2015, 09:28 • 2 min
Fedor: Slovensko potrebuje nezávislú kontrolu polície

BRATISLAVA – Pochybenia polície by mala podľa člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Martina Fedora preskúmavať dostatočne nezávislá a nestranná kontrola.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, v oblasti vnútornej bezpečnosti sme v poslednom období svedkami mnohých pochybností o objektivite a správnom postupe policajtov voči bežným občanom. "Takýmito prípadmi boli napríklad streľba na študentov alebo zjavne neadekvátny zákrok voči vodičke auta pri bežnej kontrole. Pochybnosti zaznievajú najmä o tom, či dochádza k adekvátnemu a objektívnemu prešetreniu postupu policajtov v iných prípadoch, ktoré nie sú dostatočne známe," uviedol Fedor.

 

Podľa poslanca je rozhodujúce, aby možné pochybenia polície mala možnosť preskúmať dostatočne nezávislá a nestranná kontrola. "Kontrola, ktorá nepodlieha rovnakému šéfovi ako aj zložka, ktorá vykonáva zákrok. Aby policajt de facto nekontroloval policajta. Aby ani polícia nemohla byť akýmsi štátom v štáte, aby bola možnosť pre občana dožiadať sa preverenia postupu policajta na nezávislom orgáne," zdôraznil. Takáto inšpekcia by podľa Fedora nemala podliehať kompetenčne ani personálne ministrovi vnútra a teda mala by byť politicky neviazaná. "Takáto inšpekcia by bola v konečnom dôsledku pomocou všetkým poctivým príslušníkom polície, ktorých je v policajnom zbore drvivá väčšina," konštatoval. 

 

Občania by hlavne podľa Fedora nemali mať pocit, že štát a jeho orgány sú tu preto, aby neustále niekoho obmedzovali, kontrolovali alebo šikanovali. „Existujú systémové opatrenia, vieme sa poučiť z krajín, kde to funguje lepšie. Samozrejme, získanie pocitu, že štát a jeho represívne zložky sú tu pre občana, a že sa na ne môže spoľahnúť, keď je v problémoch, takéto presvedčenie a pocit sa budujú dlhšie. Ale chcem k tomu prispieť," povedal poslanec NR SR Martin Fedor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies