Fedor: Situácia okolo vojenského spravodajstva prekračuje medze

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 11:16 • 2 min
Fedor: Situácia okolo vojenského spravodajstva prekračuje medze

BRATISLAVA - Situácia okolo Vojenského spravodajstva (VS) prekračuje podľa predsedu parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti VS Martina Fedora všetky únosné medze. Ako povedal Fedor dnes na tlačovej besede, minister obrany Martin Glváč sa venoval tri týždne tomu, čo označil za slohovú prácu.

slovakia

left justify in out

Dnes však pribudli ďalšie informácie. „Pribúdajú nové podozrenia. Pokračuje devastácia VS,“ povedal s tým, že sú tri možnosti toho, čo sa dnes deje vo VS. Prvou je, že bojujú proti sebe dve skupiny z VS, pričom túto možnosť podľa Fedora zastával aj minister obrany. Druhá verzia, že vo VS v minulosti dochádzalo k prechmatom a obohacovaniu. To minister podľa Fedora dosiaľ nepripúšťa. „Ja sa prikláňam k tretej verzii, že ide o kombináciu týchto dvoch možností. Všetky tri možnosti sú zlé z hľadiska občanov a krajiny, ale najhoršia je tretia verzia, s ktorou máme pravdepodobne do činenia. Situácia je neúnosná. Veci, ktoré sa diali vo VS, a dejú, sú pre VS doslova devastačné,“ vyhlásil Fedor.

Podľa Fedora treba zabrániť sebadeštrukcii služby, jej dekonšpirácii. „To, čo sa deje, už neumožňuje jej riadne fungovanie. To presahuje medze ministerstva, ale už aj tejto vlády,“ zdôraznil. Dnes zverejnené informácie, ktoré sa týkajú vysokého funkcionára Vojenského spravodajstva, vychádzajú podľa Fedora zjavne z kópie dokumentu, ktorý unikol z inštitúcie. Dokument je podľa neho výsledkom preverovania niekoľkých osôb v súvislosti s možným zneužívaním peňazí vo VS. 

Fedor požiadal ministra obrany o stretnutie, ktoré bude ešte dnes. Ministra sa chce spýtať, či ide opäť o slohovú prácu. Ďalej ho zaujíma, či bol o tomto prípade informovaný. „Tretia otázka bude, či bol takýto materiál odovzdaný kompetentným orgánom a s akým výsledkom,“ povedal s tým, že ministrovi prinesie materiály, ktoré dostal. Následne Fedor zvolá zasadnutie kontrolného výboru k tejto téme. Verí, že na výbore minister podá k tomu vysvetlenie. 

Denník Sme dostal anonymne dokument s hlavičkou Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z februára 2010, ktorý tvrdí, že námestník riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbert T. mal ako funkcionár vojenskej rozviedky v rokoch 2004 až 2008 zneužívať svoje postavenie a obohacovať sa zo štátnych peňazí - hlavne prenájmom bytov pre vlastnú potrebu. Je to ďalší materiál s podozreniami o plytvaní peňazí a obohacovaní sa vo vojenských tajných službách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies