Fedor: Schengen musí fungovať, na vonkajších hraniciach EÚ treba obnoviť poriadok

NETKY.SK • 13 Október 2015, 16:52 • 2 min
Fedor: Schengen musí fungovať, na vonkajších hraniciach EÚ treba obnoviť poriadok

BRATISLAVA - Na vonkajších hraniciach EÚ musí byť podľa poslanca NR SR a člena predsedníctva strany Sieť Martina Fedora obnovený poriadok. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, migračná kríza má totiž potenciál ohroziť fungovanie Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Zároveň je aj významnou bezpečnostnou otázkou. Jednou z dôležitých podmienok riešenia migračnej krízy v Európe je podľa Fedora obnovenie funkčnosti schengenského systému. „Schengen musí fungovať a v tomto zmysle musí byť obnovený poriadok na vonkajších hraniciach Európskej únie a vnútri schengenskej zóny. Je potrebné okamžite zrýchliť a zefektívniť fungovanie hot-spotov. Ozajstní utečenci, ktorí si zaslúžia našu podporou a ochranu, tak musia byť oddelení od ostatných migrantov,“ uviedol.


Fedor tiež zdôraznil, že v prvom rade treba problém udržať mimo hraníc Európskej únie. Medzi rokmi 2000 až 2014 bolo vynaložených viac ako 13 mld. eur na zabezpečenie vonkajších hraníc únie. "Grécko napríklad dostalo 360 miliónov na vybudovanie azylových kapacít. Teraz systém prechádza prvou väčšou zaťažkávacou skúškou a zrazu zisťujeme, že nefunguje, že sa de facto zrútil,“ upozornil. Za ďalšiu nevyhnutnú podmienku stabilizácie situácie považuje podporu krajín bezprostredne susediacich so Sýriou, ktoré sú hlavným útočiskom utečencov z krajiny. „Európska únia by mala podporiť fungovanie táborov, infraštruktúru v Libanone, Jordánsku a Turecku, aby tam títo utečenci mohli žiť v ľudských podmienkach a nemuseli hľadať pomoc pašeráckych skupín na cestu do Európy,“ zdôraznil.


Podľa Fedora je tiež nevyhnutné posilnenie spravodajskej jednotky Európskej únie. „Je to spoločný problém Európy, žiadna z členských krajín ho nemôže zvládnuť samostatne. Spravodajská výmena informácií je nevyhnutnosťou. Nie je v silách jednej spravodajskej služby vyhodnotiť, kto je bezpečnostné riziko a kto nie. Bez koordinácie s ostatnými spravodajskými službami sa to dá len ťažko. Preto by mala byť finančne, personálne a možno aj kompetenčne posilnená spravodajská jednotka EÚ,“ povedal Martin Fedor.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies