Fedor: Radarové krytie treba vyriešiť čo najskôr

NETKY.SK • 7 December 2014, 12:46 • 2 min
Fedor:  Radarové krytie treba vyriešiť čo najskôr

BRATISLAVA - Radarové krytie Slovenskej republiky treba podľa poslanca NR SR Martina Fedora vyriešiť čo najskôr. Ako povedal pre agentúru SITA, najlepšou cestou na nákup radarov je využiť slovenskú diplomaciu na pôde Severoatlantickej aliancie.

slovakia

left justify in out

„Preto vítam, že ministerstvo obrany bude rokovať aj zo Zastúpením SR pri NATO a budú sa snažiť o možnosť prefinancovania z rôznych fondov Aliancie,“ povedal člen parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Martin Fedor. Vláda by podľa Fedora mala využiť všetky dostupné diplomatické prostriedky, aby sa na radary nemuseli skladať občania zo štátneho rozpočtu. „V prípade susedných štátov V4 – Českej republiky, Maďarska a Poľska došlo k tomu, že akvizície podobnej techniky boli zabezpečované cez jednu z agentúr NATO,“ pripomenul Martin Fedor. Podľa neho by vláda vo svojej diplomacii a využívaní príslušných agentúr NATO mala byť oveľa aktívnejšia.

 

Určité prefinancovanie radarov je podľa Fedora aj v záujme samotnej Aliancie. Za posledný rok sa zásadne zmenila bezpečnostná situácia v Európe. "Keďže pre sankčný zoznam ruských firiem nemôžeme modernizovať dosluhujúce radary, vypadne krytie dôležitého vzdušného priestoru na východnej hranici NATO a to sa týka už všetkých našich spojencov v Aliancii,“ dodal Fedor s tým, že „táto téma je z bezpečnostného hľadiska jednou z najvážnejších a preto ako člen výboru pre obranu a bezpečnosť bude pozorne sledovať, ako si vláda bude počínať v najbližších dňoch. Pretože ide tak o bezpečnosť, ako aj o milióny eur zo štátneho rozpočtu".

 

Nové radary pre vojakov sa pokúsi Slovensko zabezpečiť cez výberové konanie. Do 30 dní vypíše ministerstvo obrany medzinárodný tender. Jeden radar stojí približne 20 miliónov eur. Slovensko potrebuje vyriešiť situáciu s vojenskými radarmi pre sankcie voči Ruku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť tým súčasným. Celý proces musíme uzavrieť do roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona