Fedor požiadal Glváča o zbavenie mlčanlivosti údajného autora

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 16:15 • 2 min
Fedor požiadal Glváča o zbavenie mlčanlivosti údajného autora

BRATISLAVA - Predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor dnes listom požiadal ministra obrany Martina Glváča, aby zbavil mlčanlivosti údajného autora tajnej správy o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby z čias prvej vlády Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Fedor sa s údajným autorom utajenej správy o internom vyšetrovaní vo vojenskej službe dnes osobne stretol a pozval ho na zasadnutie výboru, ktoré zvolal na utorok o 08:30.

"Myslím, že je to možné, je to len na dobrej vôli ministra. Je to v jeho právomoci, je to jeho kompetencia a akonáhle stotožní tohto človeka s osobou, ktorá vystupovala ako vysoký funkcionár, je to len na jeho rozhodnutí," odpovedal Fedor na otázku, či Glváč môže tak rýchlo rozhodnúť o zbavení mlčanlivosti. Ak by Glváč údajného autora správy mlčanlivosti zbavil, ten by mohol o kauze informovať členov výboru. Ak má minister záujem na tom, aby sa vnieslo trochu svetla do prípadu, bude podľa Fedora jeho rozhodovanie o zbavení mlčanlivosti "oveľa jednoduchšie". Utajený autor správy je ochotný na rokovanie výboru prísť. "Považujem za zásadné, aby sme začali odvíjať niť pravdy a skladať mozaiku toho, ako sa nakladalo s dokumentmi, a či mal minister vedomosť o kauze," dodal Fedor. 

Glváč a šéf Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra by na výbore v utorok mali odpovedať na to, či je dokument pravý. Minister obrany by mal rovnako predložiť rozkaz expremiérky Ivety Radičovej, ktorý ako zastupujúca šéfka rezortu obrany niekdajšiemu riaditeľovi VSS Romanovi Mikulcovi prikázala, aby materiál o možnom tunelovaní VSS odovzdal vtedajšiemu ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Mikulec tak podľa medializovaných informácií neurobil. Glváča sa zároveň výbor pýtal, či dokument odovzdaný generálnej prokuratúre v marci 2012 je identický s materiálmi, ktoré teraz unikli do médií a výbor ich má k dispozícii. Minister by mal tiež zmapovať "púť dokumentov," ako a kto s nimi v minulosti nakladal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies