Fedor: Povinnosť nosiť reflexné prvky aj v meste je možná buzerácia

NETKY.SK • 10 Október 2013, 10:55 • 2 min
Fedor: Povinnosť nosiť reflexné prvky aj v meste je možná buzerácia

BRATISLAVA - Povinnosť pre chodcov nosiť za zníženej viditeľnosti reflexné prvky aj v mestách a obciach, ak sa pohybujú po krajnici či ceste, dáva polícii priestor na možnú "buzeráciu" občanov.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom rokovaní Výboru NR SR na obranu a bezpečnosť to vyhlásil poslanec Martin Fedor (SDKÚ-DS) na margo návrhu novely zákona o cestnej premávke z dielne rezortu vnútra.

Fedor bol z dôvodu svojich obáv zvedavý, prečo sa táto novinka zavádza. Štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň (Smer-SD) "buzeráciu" odmieta. "Je to na ochranu chodcov. Keď sa to osvedčilo mimo obce, zaviedli sme to aj do obce, ale len keď chodec nejde po chodníku, ale po krajnici či ceste," vysvetlil.

Výbor napokon hlasmi poslancov vládneho Smeru-SD novelu odobril a odporučil ju schváliť aj v pléne. V právnej norme sa okrem iného uvádza, že maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky majú od jesene klesnúť o 10 eur, zo súčasných 60 na 50 eur.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vysvetľoval zníženie hornej sadzby pokút zlepšením bezpečnostnej situácie na slovenských cestách. Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel doplnil, že ide o menej závažné priestupky, ako napríklad nepripútanie sa bezpečnostným pásom alebo malé prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti.

Hlavným cieľom novely zákona je však legislatívne zavedenie Národnej evidencie vozidiel a transpozícia európskej smernice, ktorá zjednodušuje cezhraničnú výmenu informácií o deliktoch na úseku bezpečnosti cestnej premávky. Po prijatí zmien má byť tiež možné v oblasti evidovania vozidiel vykonávať elektronické podania prostredníctvom internetu, čo podľa ministerstva prinesie zrýchlenie a uľahčenie týchto procesov a ušetrí čas a peniaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies