Fedor: Polícia si zaslúži nezávislejšie postavenie než navrhuje vlády

NETKY.SK • 3 November 2015, 10:10 • 2 min
Fedor: Polícia si zaslúži nezávislejšie postavenie než navrhuje vlády

BRATISLAVA – Policajný zbor si podľa poslanca NR SR a člena predsedníctva #Siete Martina Fedora zaslúži nezávislejšie postavenie než navrhuje vláda.

slovakia

left justify in out

Fedor navrhuje nezávislejšie postavenie prezidenta a ďalších funkcionárov policajného zboru než je to v doterajšom návrhu zákona o štátnej službe príslušníkov policajného zboru, ktorý predložila vláda do NR SR. Ako dnes pred rokovaním Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť povedal pre agentúru SITA, treba upraviť najmä spôsob kreovania výberovej komisie a určiť funkčné obdobie prezidenta policajného zboru. „Z týchto dôvodov predkladám pozmeňovací návrh, podľa ktorého by členov výberovej komisie menoval nielen minister vnútra, ale napríklad aj generálny prokurátor a Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Zároveň tiež budem navrhovať stanovenie konkrétneho funkčného obdobia pre policajného prezidenta, ktoré by malo byť päť rokov tak, aby dĺžka funkčného obdobia presahovala volebné obdobie. Mala by sa tým dosiahnuť väčšia nezávislosť a nestrannosť policajných funkcionárov od politických vplyvov“, povedal Martin Fedor.


Zmeny, ktoré predkladá ministerstvo vnútra, sú podľa Fedora len kozmetické a má obavu, že by viedli len k zabetónovaniu a zakonzervovaniu pozícií súčasnej vlády na ministerstve vnútra. „Z tohto dôvodu tiež navrhujem posunutie termínu účinnosti zákona. Dôveryhodná, efektívna a fungujúca polícia si však bude vyžadovať komplexnejšie vylepšenia súčasného stavu, ako je napríklad celková zmena spôsobu menovania prezidenta policajného zboru, nezávislá inšpekcia a čo najmenší dosah politikov na prácu polície,“ povedal poslanec NR SR a člen predsedníctva #Siete Martin Fedor.


Prezident Policajného zboru, viceprezident Policajného zboru a generálny riaditeľ Sekcie kontroly a inšpekčnej služby ministerstva vnútra by mali funkcie obsadzovať na základe výberového konania. Výberové konania by robila výberová komisia, ktorej piatich členov by vymenúval a odvolával minister vnútra. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies