Fedor: Polícia bez nezávislej kontroly je cestou k policajnému štátu

NETKY.SK • 23 December 2015, 12:34 • 2 min
Fedor: Polícia bez nezávislej kontroly je cestou k policajnému štátu

BRATISLAVA – Člen predsedníctva strany Sieť a vedúci stálej pracovnej skupiny tejto strany pre oblasť vnútornej bezpečnosti Martin Fedor považuje tzv. antiteroristický balíček, ktorý schválil Smer-SD, za zbytočný.

slovakia

left justify in out

„Nič nerieši a čo je ešte horšie, naznačuje smerovanie k policajnému štátu. Vláda jednej strany opätovne zvýšila právomoci polície voči občanom, zvyšuje počet policajtov a ich oprávnenie liezť, ľudovo povedané, ľuďom do kabeliek alebo mobilov, a to pod rúškom boja proti terorizmu,“ povedal dnes pre agentúru SITA. Vláda jednej strany teda podľa neho na jednej strane zvyšuje právomoci polície a počet policajtov, ale na strane druhej sa bráni kontrole nezávislou inšpekciou. „Nijakým spôsobom nechce zmeniť súčasný nedobrý stav, keď policajti kontrolujú sami seba. Aj z tohto dôvodu už dlhodobo navrhujem vytvorenie nezávislej inšpekcie policajných zborov. S nárastom počtu policajtov a zvyšovaním ich oprávnení voči ľuďom považujem jej vytvorenie po voľbách za ešte naliehavejšie,“ uviedol Martin Fedor.


Fedor chce silnú, kompetentnú políciu, dostatočne oddelenú od politiky, ktorá tu nebude len na vyberanie pokút a zasahovanie do súkromia občanov. „Chceme zabezpečiť, aby ľudia vedeli, že ich sťažnosti sa budú riešiť spravodlivo a objektívne. Som rád, že náš návrh na nezávislú inšpekciu získava stále väčšiu podporu aj v odbornej verejnosti,“ povedal Martin Fedor.


Poslanci za Smer-SD v pondelok v parlamente prelomili veto hlavy štátu a protiteroristický balíček schválili v pôvodnom znení, prezidentove pripomienky nepodporili. Právna norma napriek tomu, že ju prezident nepodpísal, nadobudne účinnosť 1. januára 2016. Právomoci polície a spravodajských služieb sa podľa novely posilnia. Silové zložky novelou Trestného zákona a novelami desiatky ďalších zákonov dostanú do rúk nové oprávnenia. Novela definuje pojem „teroristické trestné činy“ a zvyšuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny z osem na 10 rokov odňatia slobody. Zaviedla sa obligatórna väzba, na základe ktorej súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho s terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijali sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov. Návrh upravuje i použitie špeciálnych technických vecí pri zásahoch a používanie zbraní, vrátane špeciálnych, a špeciálnych donucovacích prostriedkov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies