Fedor: Nový zákon o tajných službách výrazne posilňuje premiéra

NETKY.SK • 5 Február 2014, 13:21 • 2 min
Fedor: Nový zákon o tajných službách výrazne posilňuje premiéra

BRATISLAVA - Pripravovaný zákon o spravodajských službách má výrazne posilniť kompetencie predsedu vlády. Tvrdí to šéf Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Martin Fedor (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

O novom zákone z dielne rezortu vnútra Fedor rokoval s bývalými predstaviteľmi spravodajských služieb, policajného zboru a akademickými funkcionármi. "V pracovnej verzii zákona je paragraf, ktorý umožňuje predsedovi vlády nariadiť spravodajskej službe aj iné úlohy v čase krízovej situácie. Pri pojmoch 'iné úlohy' a 'krízová situácia' však nie je odkaz na žiaden iný zákon. Ide teda o úplne svojvoľný výklad tých, ktorí takúto možnosť budú mať," upozornil Fedor.

Zákon má tiež premiérovi umožniť nariadiť spravodajskú ochranu akejkoľvek osobe, a to aj bez predchádzajúceho súhlasu tejto osoby, teda bez vedomia dotknutého. "Také posilnenie predsedu vlády vo vzťahu k spravodajským službám znamená najväčší nárast kompetencií od roku 1989," povedal.

Fedorovi sa tiež nepozdáva, že nový zákon má meniť definíciu spravodajskej služby z doterajšej informačnej na bezpečnostnú, ktorá vykonáva aj bezpečnostné opatrenia. "Tie ale nie sú nikde v zákone definované. Vláde a spravodajskej službe sa tak otvárajú dvere k tomu, aby mohli byť ďalším represívnym orgánom tohto štátu," vyhlásil opozičný poslanec.

Problém vidí aj v tom, že pre civilné a vojenské spravodajstvo nie sú jasne stanovené úlohy pre každé z nich. "Ja som za to, aby sme jasne definovali a rozdelili úlohy medzi tieto dve služby. Dnes môže každý robiť všetko, čo považujem v našich podmienkach za luxus," podotkol.

Fedor zároveň poukazuje na to, že kontrola činnosti spravodajských služieb sa síce sprísňuje, ale bez vonkajšej kontroly ostáva nakladanie s významnou časťou zverených finančných prostriedkov. On sám je za to, aby sa kontrola nakladenia s peniazmi zverilo napr. Najvyššiemu kontrolnému úradu.

Pracovná verzia zákona tiež mení názov SIS na Úrad civilného spravodajstva. "Stotožňujem sa s názorom odborníkov, že spravodajské služby menia názvy pri zmene režimu. Vtedy to vysiela signál o zmene jej povahy. Zmena názvu znamená aj zbytočné finančné náklady. Spravodajská služba nie je marketingová hračka, takže zmena názvu musí byť veľmi dobre zdôvodnená. Zatiaľ som žiaden pádny argument nepočul," konštatoval Fedor.

O pripravovanej právnej norme sa dnes bude hovoriť na výbore na kontrolu SIS. Osobne by mal prísť aj šéf SIS Ján Valko (nominant Smeru-SD).

Rezort vnútra už skôr pre TASR uviedol, že na príprave zákona participovali SIS, ministerstvo obrany a ministerstvo vnútra. "Konzultovali sme ho aj s odborníkmi z Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov. Je vo finálnej fáze. Prejde medzirezortným pripomienkovým konaním, kde ho chceme predložiť v prvom polroku tohto roka," avizoval hovorca rezortu Ivan Netík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies