Fedor nepresadil, aby zasadnutia obecných komisií boli verejné

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 11:53 • 2 min
Fedor nepresadil, aby zasadnutia obecných komisií boli verejné

BRATISLAVA – Zasadnutia mestských a obecných komisií nebudú verejné. Poslanci dnes neschválili novelu zákona o obecnom zriadení, v ktorej verejné zasadnutia komisií presadzoval nezaradený poslanec Martin Fedor.

slovakia

left justify in out

Návrhom chcel opozičný poslanec pokračovať v trende otvárania samospráv verejnosti. Verejnosť má v súčasnosti podľa Fedora stále relatívne obmedzený priestor k informáciám o živote samosprávy, keďže značná časť agendy sa obvykle prerokováva v komisiách.


„Napriek evidentnej spoločenskej objednávke o zabezpečenie informovanosti verejnosti, napríklad o procese prideľovania mestských bytov či posudzovania stavebných projektov, nie sú zastupiteľstvá schopné alebo ochotné primerane reagovať a v súlade s ich výlučnou právomocou zakotviť verejnosť rokovaní príslušných komisií,“ argumentoval poslanec.


Novelou posilňoval právo verejnosti na informácie tým, že bude mať zo zákona nárok na prístup na rokovania komisií. „Zároveň však návrh zákona potvrdzuje doterajšiu rovnováhu medzi potrebou zabezpečenia ochrany informácií chránených osobitnými predpismi a právom verejnosti na informácie. Návrh zákona tým obmedzuje priestor pre uplatňovanie svojvôle vo vzťahu k prístupu verejnosti na informácie,“ konštatoval Fedor.


Potreba ochrany informácií chránených podľa osobitných predpisov nemôže byť podľa opozičného poslanca dôvodom na vylúčenie verejnosti v prípade, ak je predmetom rokovania použitie verejných prostriedkov na platy, odmeny a iné náležitosti spojené s výkonom funkcie orgánov obce, členov orgánov obce, zamestnancov alebo osôb, ktoré vykonávajú za odplatu činnosť pre obec. Verejnosť podľa Fedora rovnako nemožno vylúčiť z rokovania komisie, ak rokuje o nakladaní s majetkom vo vlastníctve obce, najmä prevode vlastníctva k majetku vo vlastníctve obce, nadobudnutia majetku do vlastníctva obce alebo prenechanie majetku obce do užívania iným osobám.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies