Fedor: Fungovanie polície by mala kontrolovať externá kontrola

NETKY.SK • 9 Január 2014, 11:19 • 2 min
Fedor: Fungovanie polície by mala kontrolovať externá kontrola

BRATISLAVA – Fungovanie polície a iných bezpečnostných zložiek je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Martina Fedora nutné podrobiť nejakej forme externej kontroly.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Fedor v rozhovore pre agentúru SITA, len za posledný rok bolo niekoľko prípadov, v ktorých boli výrazné podozrenia z prešľapov rôznych policajtov. Ako príklady uviedol zastavenie študentov na diaľnici, či zásah v rómskej osade. „To všetko sú prípady, ktoré nám ukázali, že neexistuje efektívny systém policajnej inšpekcie alebo nezávislého vyšetrenia toho, ako sa policajti správali,“ konštatoval.

Fedorovi sa nepozdáva súčasný stav. „Nie je funkčný model, keď sa niečo udeje a na druhý deň minister vnútra povie, že sa nič závažné neudialo,“ povedal. Minister takýmito vyjadreniami podľa Fedora udá smer vyšetrovania udalosti pre svojich podriadených. Tým podriadeným je v týchto prípadoch inšpekcia ministra vnútra. „Ak je minister na druhý deň spokojný so zásahom policajtov bez toho, aby sa to riadne vyšetrilo, nemôžeme očakávať od jeho priamo podriadených, aby to vyšetrovali nejako inak,“ upozornil. 

Podľa Fedora je preto mimoriadne nie racionálny, ale žiaduci návrh, aby sa vyčlenila inšpekcia ministra vnútra spod priamej podriadenosti ministra vnútra, aby to bol nezávislý, účinný, kontrolný, inšpekčný orgán, ktorý by takéto potenciálne prešľapy policajtov dokázal nezávisle a dôkladne vyšetriť. Šéf takéhoto orgánu by bol menovaný nie ministrom, ale vládou. „Nespadal by do priamej kompetencie ministra vnútra, ani iného ministra,“ konštatoval Fedor. Išlo by o kompetentný orgán, ktorý by mal možnosť preskúmať prešľapy alebo poukazovať na ne, či vyšetrovať prešľapy príslušníkov bezpečnostných zložiek, a to nielen policajtov, ale aj príslušníkov colnej správy, príslušníkov justičnej a väzenskej stráže a možno aj vojakov, prípadne spravodajskej služby. „Je dôležité, aby existoval orgán na to, aby zdokumentoval, zanalyzoval, ale tiež dokázal vyšetriť, ak príslušníci bezpečnostných zložiek pochybili. Práve inštitút nezávislej inšpekcie bezpečnostných zborov by takúto funkciu mohol prebrať,“ uviedol Fedor. 

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v stredu na vláde pri rokovaní o jej vyrozumení o nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra k minuloročnému policajnému zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou nedostala slovo. Dubovcová sa júnovým policajným zásahom zaoberala na základe podnetu. Výsledkom skúmania bolo, že polícia svojím postupom závažne porušila základné práva a slobody väčšieho počtu ľudí. Na základe toho sa podľa zákona obrátila na orgány verejnej správy, proti ktorým podnet smeroval. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies