Fedor: Dokumenty z možného tunelovania VSS vykazujú prvky kópií originálov

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 10:14 • 2 min
Fedor: Dokumenty z možného tunelovania VSS vykazujú prvky kópií originálov

BRATISLAVA - Medializované dokumenty, ktoré hovoria o údajnom tunelovaní Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD), vykazujú prvky kópií originálov.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom brífingu to vyhlásil predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor (SDKÚ-DS) s tým, že ich dôveryhodnosť bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.

"Ak sú dokumenty pravé, sú kópiami utajovaných skutočností. Mňa určite nemôže tešiť, že sú k dispozícii aj nepovolaným osobám. Celý materiál pošlem špeciálnemu prokurátorovi na ďalšie šetrenie," avizoval opozičný poslanec. K celej kauze dnes aj zvolal svoj výbor, ktorého zasadnutie bude pokračovať v piatok (17. 5.) zrejme aj za účasti ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) a šéfa Vojenského spravodajstva (VS) Ľubomíra Skuhru. Výbor však odmietol požiadať Generálnu prokuratúru SR o informáciu, ako už v tejto veci postupovala.

"Mňa zaujíma, či bol porušený zákon, čo musí vyšetriť prokuratúra a polícia. V priebehu necelých dvoch rokov tu máme dva obrovské škandály vo VS a nič nie je vyšetrené. Nemôže to takto zostať. Buď jej funkcionári pochybili alebo nie. Toto má byť dôležitý orgán pre bezpečnosť štátu a občanov," upozornil exminister obrany.

Fedor tvrdí, že ak sú tieto dokumenty autentické, je tu aj problém obrovského úniku utajovaných dokumentov v rozsahu, akoby si niekto pred VS pristavil kamión. "Jedna vec je obsahová, druhou je únik utajovaných skutočností. Popri kriminálnom vyšetrovaní sa musí začať jedna vážna debata, ako pôjdeme ďalej. Je neakceptovateľné a je to bordel, aby sa na chodníku povaľovali haldy materiálov. Raz odposluchy, inokedy iné interné dokumenty," dodal.

Denník Sme dnes informoval o vážnych podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v čase prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Opieral sa pritom o 134-stranovú správu, ktorú dostal denník anonymne. Text zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď rezortu šéfoval Ľubomír Galko (SaS). Ten existenciu tajnej správy potvrdil, rovnako tak aj expremiérka Iveta Radičová (vtedy SDKÚ-DS) aj bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (vtedy KDH). Či ide o dokument, ktorý má k dispozícii Sme, nepotvrdili, keďže ide o tajné informácie.

Z tajnej správy podľa Sme vyplýva, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech buď oni alebo tretie osoby. Postupovali tak vraj bývalý riaditeľ VSS Juraj Šebo a šéf Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Ľubomír Skuhra. Šebo riadil VSS za vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer-SD), momentálne je vojenským pridelencom v Číne. Skuhra viedol VOS v rokoch 2006 až 2010. Po návrate druhej Ficovej vlády sa vrátil opäť do funkcie. Je riaditeľom už spojených vojenských služieb.

Správa opisuje údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť podľa nej v spojení s vedením služby. Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili.

Radičová v rozhovore pre denník potvrdila, že v čase, keď bola aj ministerkou obrany bola informovaná o tunelovaní VSS. Z materiálu, s ktorým sa vtedy oboznámila, vyplynuli vážne podozrenia zo zneužívania verejných financií a manipulácie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom. Keďže ich považovala za vážne, na Generálnu prokuratúru SR smerovalo 26. marca 2012 trestné oznámenie. Kde a ako podanie skončilo, nie je jasné.

Zároveň požiadala vtedajšieho riaditeľa VSS Romana Mikulca, aby materiál odovzdal ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi. Mikulec tak neurobil. Lipšic tvrdí, že materiál iba čítal, keďže mu ho Mikulec nedal, ale iba ukázal. Podľa Radičovej Mikulec rozhodol o skartovaní materiálu v archíve a v databáze VSS. To bol dôvod, prečo rozhodla o jeho odvolaní z funkcie a začatí disciplinárneho konania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies