Fedor chce trestať úradníkov za predlžovanie lehôt a ľuďom vracať poplatky

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 16:28 • 2 min
Fedor chce trestať úradníkov za predlžovanie lehôt a ľuďom vracať poplatky

BRATISLAVA - Ak si štát nesplní svoje povinnosti v zákonnej lehote, občanovi by mal hneď vrátiť peniaze, ktoré za službu zaplatil.

slovakia

left justify in out

Úrady by tiež mali byť potrestané, ak budú bezdôvodne predlžovať lehoty stanovené zákonom. S takýmito návrhmi plánuje prísť poslanec Národnej rady SR Martin Fedor, ktorý pôsobí v mimoparlamentnej Sieti.
     

"Často dochádza k situáciám, kedy síce občan zaplatí poplatok za službu, ktorú má dostať od štátu, ale úrad nedodrží zákonné lehoty na jej vybavenie. Aj dnes je teoreticky možné, aby občan dostal svoje peniaze naspäť, v praxi sa to však nedeje," opísal súčasný stav Fedor vo svojom blogu, kde zároveň informuje o príprave spomínaných zmien. 
     

"Budeme navrhovať, aby v prípadoch, kedy si štát nesplní svoje povinnosti v zákonných lehotách boli občanovi automaticky a ihneď vrátené jeho peniaze, ktoré za takú službu, vo forme správneho poplatku, zaplatil," uviedol Fedor. Avizoval aj sankcie pre úrady či úradníkov, ak budú bezdôvodne predlžovať lehoty stanovené zákonom. "Občan by tak v prípade nedodržania lehôt bez objektívnych príčin mohol byť odškodnený," doplnil Fedor.
     

Zvýšením tlaku na úrady si sľubuje skvalitnenie služieb štátu občanovi. "Tak ako sa nedávno upustilo od toho, aby sa platila daň za neuhradené faktúry, je rovnako absurdné, aby občan platil štátu poplatky za služby, ktoré štát nevykoná v zákonnej lehote. Je potrebné začať vypúšťať z nášho právneho poriadku podobné absurdity," uviedol Fedor.
     

Stav, ktorý chce dosiahnuť, je, že ak príde občan napríklad na stavebný úrad, požiada o stavebné povolenie, úrad s rozhodnutím mešká, nie vinou občana, štát okamžite občanovi po nedodržaní lehoty vráti správny poplatok. "Bez toho, aby ste o to žiadali alebo prosili. Navyše úrad alebo úradník budú v takomto prípade sankcionovaní," vysvetlil Fedor. Podľa neho to zabezpečí, aby si úradníci v budúcnosti dávali väčší pozor a aby štát slúžil ľuďom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies