Fedor chce posilniť práva verejnosti

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 13:15 • 2 min
Fedor chce posilniť práva verejnosti

BRATISLAVA – Cieľom novely zákona o obecnom zriadení je podľa jej predkladateľa Martina Fedora (Sieť) posilniť právo verejnosti na informácie uzákonením jej prístupu na rokovania mestských a obecných komisií.

slovakia

left justify in out

Ako povedal v dnešnej parlamentnej rozprave Fedor, rokovania obecných zastupiteľstiev sú už dnes verejné. Preto je podľa neho logické, aby aj komisie, ktoré zastupiteľstvo zriaďuje, rokovali verejne. Fedor však upozornil, že primátori a starostovia túto logiku nevidia. „Preto je to treba napísať v zákone,“ zdôraznil s tým, že potom by už nikto nemohol blokovať účasť verejnosti na rokovaniach komisií.

 

Predložený návrh zákona podľa Fedora tiež reaguje na trend otvárania sa samospráv verejnosti. „V súčasnosti má verejnosť stále relatívne obmedzený priestor k informáciám o živote samosprávy, pretože o značnej časti agendy sa obvykle rokuje v komisiách. Aj napriek evidentnej spoločenskej objednávke na zabezpečení informovanosti verejnosti napr. o procese prideľovania mestských bytov, posudzovania stavebných projektov, nie sú zastupiteľstvá schopné alebo ochotné primerane reagovať a v súlade s ich výlučnou právomocou, zakotviť verejnosť rokovaní príslušných komisií,“ povedal Fedor.

 

Návrh zákona posilňuje teda podľa Fedora právo verejnosti na informácie tým, že bude mať zo zákona nárok na prístup na rokovania komisií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies