Fedor chce policajtov vytiahnuť z áut medzi ľudí

NETKY.SK • 5 Január 2016, 09:25 • 2 min
Fedor chce policajtov vytiahnuť z áut medzi ľudí

BRATISLAVA – Netreba zvyšovať počet policajtov, ale najmä kvalitu ich práce, výcvik a tiež treba pracovať na dôveryhodnosti pred občanmi, tvrdí poslanec NR SR a člen predsedníctva Siete Martin Fedor.

slovakia

left justify in out

"Policajtov by bolo treba vytiahnuť z áut do ulíc medzi ľudí. Nie je dobré, keď ľudia vnímajú policajtov prioritne ako tých, čo majú na starosti číhať niekde za kríkom a rozdávať pokuty. Pekné heslo „pomáhať a chrániť“ by sa malo uviesť do reality. Aby z toho neostalo len ´číhať a desiť´,“ povedal Fedor pre agentúru SITA.


Sieť presadzuje v rámci svojho programu pre vnútornú bezpečnosť vytvorenie systému pochôdzkarov. Ten zabezpečí efektívnejšie využitie existujúcich kapacít polície tak, aby aj občania s nimi mohli byť v dennom v kontakte.

 

„Pomôže to aj policajtom aj občanom. A bezpečnosti na uliciach. Ak už máme peniaze v republike na nových policajtov, tak by som radšej videl tieto prostriedky u tých, ktorí si svoju prácu vykonávajú dobre a na ktorých budú kladené tie najvyššie nároky,“ povedal Fedor s tým, že v Sieti chcú, aby aj na Slovensku podobne ako v iných krajinách bolo normálne, že občan osobne pozná policajta vo svojom obvode, vie, koho má kontaktovať v prípade akéhokoľvek problému a na koho sa s dôverou obrátiť.


Martin Fedor presadzuje, aby sa polícia integrovala do miestnej komunity, čo zvýši jej viditeľnosť a legitimitu v očiach občanov. "Tento prístup, známy aj pod názvom ´community policing´ je bežný vo viacerých európskych krajinách, kde je bezpečnosť a hlavne prevencia prioritou. Takýto policajt - pochôdzkar pozná svoju štvrť, ulicu a jej obyvateľov, čo môže výrazne prispieť k zníženiu tzv. malej, bežnej kriminality, ktorá ľudí trápi a často sú voči nej úplne bezmocní,“ uviedol. Polícia podľa neho nezaručí bezpečnosť občanov bez toho, aby sa sama verejnosť nepodieľala na tomto procese. „Aj princíp pochôdzkarov a presunutie policajtov z áut do ulíc pomôže zvýšiť dôveru medzi políciou a občanmi," povedal Fedor.


Na Slovensku pribudne približne 2 500 nových policajtov. Zvýšený počet strážcov zákona si v horizonte troch rokov vyžiada 15 až 17 miliónov eur. V novembri to povedal minister vnútra Robert Kaliňák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies