Fedor chce odtajniť Glváčovu správu o kauze VSS

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 15:45 • 2 min
Fedor chce odtajniť Glváčovu správu o kauze VSS

BRATISLAVA - Niektorí bývalí vysokí dôstojníci Vojenského spravodajstva dnes pred členmi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva potvrdili, že v službe existovali vážne podozrenia z nehospodárneho nakladania s majetkom a že sa s týmito vážnymi podozreniami buď osobne stretli alebo sa s nimi zaoberali z poverenia svojich nadriadených.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní výboru o tom informoval jeho predseda Martin Fedor (SDKÚ-DS). "Existujú značne rozdielne názory a rôzne vysvetlenia, prečo neboli podozrenia riadne vyšetrené a došetrené," konštatoval Fedor. Na výbore dnes vystúpili traja bývalí spravodajskí dôstojníci vojenského spravodajca a jeden súčasný.

Ministra obrany Martina Glváča predseda výboru požiadal, aby identifikoval kópie autentických utajovaných dokumentov z materiálov, ktoré má výbor k dispozícii. Minister podľa Fedora výbor informoval, že prvá časť materiálu je slohová práca, ale správa obsahuje i kópie utajovaných dokumentov. "Treba v tom urobiť poriadok. Slohové práce by sme nemali utajňovať. To, čo nie je autentické a utajené, by sme mali odtajniť," vysvetlil Fedor. Ministrovi Fedor zároveň navrhol, aby odtajnil a zverejnil informáciu o postupe preverovania netransparentného nakladania s majetkom štátu vo vojenskej spravodajskej službe, ktorú dnes výbor zobral na vedomie a o ktorej Glváč informoval v piatok. "Táto informácia neobsahuje nič, čo by ešte viac poškodilo Vojenské spravodajstvo a dekonšpirovalo osoby alebo objekty," dodal predseda 

Výbor vo štvrtok pôjde na Vojenské spravodajstvo, kde by mal rozprávať s niektorými členmi spravodajstva. Hoci výbor nemá vyšetrovacie právomoci, Fedor dúfa, že prijme objektívnu správu o tom, čo sa dozvedel a čo sa nedozvedel. Pre verejnosť by podľa Fedora zároveň bolo dôveryhodnejšie, keby sa interné vyšetrovanie neuskutočňovalo za účasti zainteresovaných osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona