Fedor chce nezávislú inšpekciu bezpečnostných zborov

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 11:45 • 2 min
Fedor chce nezávislú inšpekciu bezpečnostných zborov

BRATISLAVA – Slovensko potrebuje zvýšiť dôveryhodnosť bezpečnostných zložiek. Myslí si to nezaradený poslanec Národnej rady SR a člen Siete Martin Fedor, podľa ktorého by sa to dalo dosiahnuť generálnou inšpekciou bezpečnostných zborov.

slovakia

left justify in out

Inšpekcia má byť podľa neho nezávislou inštitúciou, v ktorej by boli oddelení kontrolóri od kontrolovaných.

Tá by podľa neho mala odhaľovať porušenia zákona, ale aj vnútorných predpisov ozbrojených zložiek, ako sú policajti, justičná stráž či colníci. "Neskôr možno zvážiť aj kontrolu nad spravodajskými službami a tiež vojakmi," povedal dnes na brífingu v Bratislave.

 

Vznik novej inštitúcie by neznamenal nárast počtu nových pracovných miest, keďže vnútorná inšpekcia už existuje na viacerých bezpečnostných rezortoch, pripomenul Fedor. "Znamenalo by to iba presunutie existujúcich miest do novej inštitúcie, ktorá by však nepodliehala riadeniu priamo zo strany rezortu," vysvetlil.

 

Riaditeľa takejto inštitúcie by mal podľa neho menovať premiér alebo prezident po prerokovaní v branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. Odvolaný by mal byť iba za prísne vymedzených podmienok porušenia zákona.

Nezávislosť inšpekcie by podľa neho mala byť podmienená aj vlastným rozpočtom. Funkčné obdobie riaditeľa by malo byť päť rokov, aby presahovalo funkčné obdobie jednej vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies