Fedor: Bojovať treba nielen s extrémizmom, ale aj s dezinformáciami

NETKY.SK • 1 Február 2017, 16:09 • 2 min
Fedor: Bojovať treba nielen s extrémizmom, ale aj s dezinformáciami

BRATISLAVA - Bojovať nestačí len s extrémizmom, ale aj s dezinformáciami a klamlivou propagandou, ktoré sú často sponzorované zo zahraničia. Podľa poslanca Národnej rady SR z klubu Most-Híd Martina Fedora je boj s dezinformáciami dokonca ešte dôležitejší ako boj s extrémizmom. Ten totiž podľa Fedora neraz vychádza práve z dezinformácií a klamlivej propagandy.

slovakia

left justify in out

"Klamlivú propagandu a dezinformácie, ktoré sa mimoriadne silno šíria najmä na internete, považujem za ešte vážnejšiu bezpečnostnú hrozbu pre Slovensko ako samotný extrémizmus," povedal pre TASR Fedor. Súhlasil s vytvorením policajnej jednotky, ktorá sa bude zaoberať trestnými činmi terorizmu a extrémizmu a trestnými činmi súvisiacimi s ich financovaním. Národná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá patrí pod Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), vznikla dnes. Pracovať v nej bude viac ako 100 policajtov.

 

"Myslím si, že tá obrovská kapacita 125 ľudí bude účelne využitá, ak v jej právomoci bude aj boj proti klamlivej propagande a dezinformáciám, ktoré sú často sponzorované zo zahraničia a odtiaľ aj prichádzajú," doplnil Fedor, podľa ktorého sa môžeme inšpirovať v zahraničí. "Napríklad v Českej republike, kde začala podobná špeciálna jednotka fungovať, prináša svoje ovocie v tom, že dokážu odhaliť častokrát manipulované správy a lživú propagandu, ktorá napokon vedie k extrémizmu," uviedol Fedor.

 

Upozornil, že extrémizmus a jeho prejavy na internete začínajú mať čoraz obludnejšiu podobu. "Vrátane vyhrážok fyzickou likvidáciou, preto je najvyšší čas, aby polícia v tomto konala. Dúfam, že výsledky jej práce uvidíme aj v realite v krátkom čase," dodal.

 

Spoločenská nebezpečnosť dezinformácií je podľa Fedora natoľko zrejmá, že sa stala prioritou politiky viacerých vlád v Európe. "Dezinformácie majú totiž silný potenciál vniesť rozvrat do spoločnosti, alebo ovplyvniť volebné správanie, a teda aj formovanie politickej moci v jednotlivých štátoch. Slovensko nemôže strkať pred takýmito jasnými hrozbami hlavu do piesku," poznamenal Fedor.

 

Posilniť podľa neho treba aj spoluprácu bezpečnostných zložiek jednotlivých členských krajín Európskej únie (EÚ). "Čelíme nielen terorizmu, ale aj propagande a hrozbe hybridnej vojny na východných hraniciach EÚ. V čase keď nemáme istotu, ako bude postupovať nová americká administratíva a budúcnosť vystihuje jediné slovo 'nevypočítateľnosť' je potrebné spájať sily na ochranu našich spoločných hodnôt, ktoré v Únii zdieľame," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona