Fedor: Ak chceme dôveryhodnosti polície pomôcť,treba prijať opatrenia

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 14:26 • 2 min
Fedor: Ak chceme dôveryhodnosti polície pomôcť,treba prijať opatrenia

BRATISLAVA – Slovensko potrebuje podľa poslanca NR SR a predsedu stálej pracovnej skupiny pre vnútornú bezpečnosť Siete Martina Fedora zvýšenie dôveryhodnosti a efektívnosti bezpečnostných zložiek vrátane polície.

slovakia

left justify in out

"Občania musia mať záruku, že ak dôjde k pochybnostiam o postupe príslušníkov polície, bude záležitosť objektívne preverená a vyšetrená bez akýchkoľvek postranných vplyvov a falošnej kolegiality. Preto aj polícia potrebuje nastavenia systémových opatrení, nie náhodné a čiastkové odškodňovanie z rúk ministra. V prípade streľby na študentov buď problém je a zodpovední majú byť potrestaní, alebo nie je, a potom minister nemusí vyplácať pocit previnenia,“ povedal dnes pre agentúru SITA Martin Fedor.

 

Ak chceme podľa Fedora dôveryhodnosti polície pomôcť, "treba prijať zásadné opatrenia, ako je napríklad nezávislá kontrola slovenských bezpečnostných zložiek, ktoré by kontrolovala nezávislá inštitúcia. Dovtedy podobné gestá môžu pomôcť popularite ministra, ale iste nie dôveryhodnosti polície,“ povedal Fedor. Poslanec NR SR pripravuje na apríl workshop na tému nezávislej kontroly policajného zboru. Spoločne s expertmi z vonkajšieho prostredia chce na ňom hľadať formulácie konkrétnych opatrení na zabezpečenie väčšej nezávislosti Policajného zboru SR. „Verím, že sa na nich zhodneme aj s ministerstvom vnútra, pretože tu nejde o politiku, ale o dôveryhodnosť slovenskej polície,“ povedal.

 

Policajný zákrok voči študentom na diaľnici D2 bol v poriadku. Taký je záver generálnej prokuratúry, ktorá vyšetrovala prípad z roku 2013. Ministerstvo vnútra sa napriek tomu dohodlo so študentmi na finančnom odškodnení. „Služobný zákrok príslušníkov Policajného zboru SR vyhodnotila prokurátorka Generálnej prokuratúry SR ako legitímny a zákonný. Z tohto dôvodu bolo trestné stíhanie vedené vo veci pre konkrétny trestný čin zastavené,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Napriek tomu, že stíhanie na prokuratúre zastavili, ministerstvo sa dohodlo s právnikom študentov na finančnom vyrovnaní. „Myslíme si, že zo strany Policajného zboru SR došlo k reťazcu chýb, ktoré vyvrcholili tým, že došlo k streľbe na nevinných študentov,“ povedal dnes novinárom riaditeľ tlačového odboru rezortu vnútra Ivan Netík.

 

Keďže stíhanie zastavili, môžu preplatiť študentom zo štátneho rozpočtu iba škodu na aute vo výške 1 800 eur. Trom mladým ľuďom vyplatil ako odškodné po tritisíc eur minister vnútra Robert Kaliňák zo svojich súkromných peňazí. „Obidve strany sú spokojné, podali sme si ruky a považujeme celú kauzu za ukončenú,“ vyjadril sa právny zástupca študentov Karol Spišák. Štvrtý člen posádky sa nezúčastňoval v kauze na právnych konaniach.
Ministerstvo priznáva, že v celom prípade sa stali dve chyby, a to pri výmene informácií medzi operačnými dôstojníkmi, keďže po aute už nemali v čase zákroku pátrať.

 

Druhá chyba bola, že sa policajti nevedeli dohodnúť, do ktorého kraja prípad patrí a preto čakali mladí tri hodiny na diaľnici. Prokurátorka sa okrem samotného zákroku na diaľnici venovala aj zlyhaniu policajtov na operačných strediskách v Žilinskom a Bratislavskom kraji. „Tento nesprávny postup prokurátorka nevyhodnotila ako podozrenie z trestného činu,“ uviedla Predajňová. Policajti z operačných stredísk už dostali za pochybenia finančné tresty. „Nikto sa nehneval na zasahujúcich policajtov, dostávali mylné informácie od operačného strediska,“ skonštatoval Spišák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies