FedEx sa dohodol na kúpe TNT za 4,4 miliardy eur

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 11:12 • 2 min
FedEx sa dohodol na kúpe TNT za 4,4 miliardy eur

AMSTERDAM - Americká zásielková spoločnosť FedEx sa dohodla na kúpe holandskej zásielkovej firmy TNT Express za 4,4 miliardy eur. FedEx si tak môže pripísať úspech na rozdiel od svojho najväčšieho amerického rivala United Parcel Service (UPS), ktorému pokus o kúpu TNT pred dvoma rokmi nevyšiel. Zablokovali ho regulačné úrady. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

FedEx ponúkne akcionárom TNT 8 eur za jeden podiel. Dohoda otvorí americkej firme prístup k európskej sieti a zákazníci holandskej spoločnosti zase získajú prístup ku globálnej distribučnej platforme FedExu. Americká spoločnosť mala doteraz len obmedzený prístup na európsky trh, čo je možno aj dôvod, prečo boli jej šance na kúpu TNT väčšie ako v prípade UPS.

 

Výsledná cena je o 33 % vyššia ako 6 eur, čo je cena, pri ktorej uzavreli akcie TNT obchodovanie na burze 2. apríla. Dozorná rada TNT už odporučila akcionárom, aby dohodu schválili. Obe spoločnosti neočakávajú, že protimonopolné úrady budú mať veľké výhrady proti predaju TNT a odhadujú, že celú transakciu dokončia v 1. polovici budúceho roka 2016.

 

Európska únia v roku 2013 zablokovala ponuku UPS na kúpu holandskej firmy za 9,50 eura/akcia pre obavy, že by to znížilo konkurenciu na európskom trhu, keďže UPS už má vybudovanú pomerne silnú európsku logistickú sieť.

No zatiaľ čo pre UPS bolo toto rozhodnutie len sklamaním, holandskej TNT uškodilo, keďže počítala s tým, že bude môcť využívať logistickú sieť UPS.

 

TNT následne uskutočnila reštrukturalizáciu, znížila náklady, predala časť prevádzok a investovala do zlepšenia prepravy zásielok "po zemi" v rámci Európy, aby si udržala klientov na slabom trhu na starom kontinente. Vo februári však spoločnosť varovala, že podmienky na trhu v západnej Európe sú stále veľmi nepriaznivé.

 

Kúpa TNT umožní americkej spoločnosti, ktorá je najväčším leteckým prepravcom zásielok na svete, posilniť ich prepravu po cestách v Európe. Expanzia na starom kontinente je jedným z hlavných pilierov novej stratégie FedExu zameranej na zvýšenie zisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies