Federico Albanese sa predstaví v Bratislave: otvorí 10. festival Dolce Vitaj

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 09:56 • 2 min
Federico Albanese sa predstaví v Bratislave: otvorí  10. festival Dolce Vitaj

BRATISLAVA - Koncertom milánskeho klaviristu Federica Albaneseho v Primaciálnom paláci dnes v Bratislave štartuje 10. ročník talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj.

slovakia

left justify in out

Klavirista a skladateľ Federico Albanese sa v hlavnom meste predstaví svojimi ľubozvučnými a filmovými melódiami, v ktorých spája vážnu a elektronickú hudbu, minimalizmus a pop. Jeho snové a premyslené skladby majú blízko ku skladateľom, ako Dustin O'Halloran, Nils Frahm, Michael Nyman a Olafur Arnalds. Albaneseho hudbu použili viacerí módni návrhári, vytvoril tiež hudbu k filmom, napríklad pre Shadow In the Distance režiséra Orlanda Boscha.

 

Festival aj tohto roku ponúkne tradičnú filmovú sekciu Cinevitaj, ktorá sa zameriava na kultové diela klasickej kinematografie. V Divadle Aréna si diváci môžu pozrieť od 6. do 22. júna zreštaurované digitálne verzie filmov Sladký život Federica Felliniho, Sviatočná jazda Dina Risiho, Konformista Bernarda Bertolucciho a Manželstvo po taliansky Vittoria De Sicu. Na veľkom plátne sa predstavia herecké hviezdy, ikony 60. rokov ako Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Vittorio Gassman či Jean-Louis Trintignant. Všetky snímky budú uvedené v talianskom znení so slovenskými a anglickými titulkami.

 

"Filmové kópie pochádzajú z medzinárodne uznávaného filmového archívu Fondazione Cineteca di Bologna, ktorý v posledných rokoch okrem svojej tradičnej činnosti, spravuje vyše 70.000 filmových kópií, venuje sa dokumentačnej a publikačnej činnosti, organizuje filmové festivaly, zameriava na reštaurovanie majstrovských diel talianskej kinematografie. Vďaka digitálnym technológiám tak filmy získavajú doposiaľ nepoznaný jas a ostrosť a vracajú sa do kinosál, pretože len zdieľaný zážitok na veľkom plátne im dokáže prinavrátiť autentickú vizuálnu krásu, vášnivé emócie a zábavu v tom pravom slova zmysle," uviedla pre médiá Adriana Šulíková z Talianskeho kultúrneho inštitútu Bratislava, ktorý festival organizuje spolu s Taliansko-slovenskou obchodnou komorou a talianskym veľvyslanectvom.

 

Pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľa a držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Luigiho Pirandella sa v rámci festivalu 28. júna uskutoční v Slovenskom národnom divadle v Modrom salóne večer o jeho živote, s úryvkami z jeho románov a ukážkami z divadelných inscenácií.

 

Vrcholom Dolce Vitaj bude koncert v podaní legendárneho jazzového trubkára Paola Fresu, ktorý sa predstaví v slovenskej premiére 25. júna vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies