Federera uspokojil záver sezóny po problémoch s chrbtom

NETKY.SK • 11 November 2013, 11:40 • 2 min
Federera uspokojil záver sezóny po problémoch s chrbtom

LONDÝN - Švajčiarsky tenista Roger Federer napriek nedeľňajšej semifinálovej prehre 5:7, 3:6 s odvekým španielskym rivalom Rafaelom Nadalom na koncoročnom výberovom šampionáte ATP World Tour Finals v britskej metropole vyjadril spokojnosť s jeseňou svojej najslabšej sezóny od roku 2001.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že to bol vydarenejší finiš, než som predpokladal pred turnajmi v Bazileji, Paríži a Londýne. Teraz som smerom do budúcnosti naladený pozitívnejšie, ako som bol pred niekoľkými mesiacmi. Vtedy som si nebol istý, čo môžem po US Open očakávať," priznal Federer, ktorý v roku 2013 získal iba jeden titul a bude zimovať na 6. pozícii v renkingu. Pred dvanástimi rokmi bol 13. vo svetovom rebríčku a mal na konte tiež jeden primát za sezónu. Na porovnanie: v roku 2006, teda približne uprostred "svojej" éry bol jednotka a vybojoval si tucet trofejí. Ešte vlani získal šesť titulov. 

"Zdolať dvoch hráčov Top 10 na jednom turnaji je dobrou vecou po tom, ako mi úspech takéhoto typu chýbal sedem či osem mesiacov," skonštatoval 32-ročný 17-násobný grandslamový hrdina, ktorý na šampionáte prekonal Argentínčana Juana Martína Del Potra a Richarda Gasqueta a teraz podotkol, že zlepšený zdravotný stav bol kľúčom k hernému aj mentálnemu vzchopeniu z ostatného obdobia: "Vzhľadom na nedávne problémy s chrbtom ma teší, že som bez bolestí už pomerne dlhý čas, hoci som toho dosť absolvoval. Bol som v stave hrať tri týždne značne komfortne a je to veľmi uspokojivé zistenie." 

Federer bol vo finále v rodnom Bazileji, v semifinále v Paríži-Bercy a znova medzi najlepšími štyrmi pri Temži. Na "Masters" sa aspoň takto ďaleko dostal už 11. raz v kariére pri dvanástej účasti. 

Držiteľ 77 singlových trofejí Federer, ktorý tento rok pridal zatiaľ poslednú na tráve v nemeckom Halle, sa už teší na rok 2014, do 18. sezóny svojej profesionálnej kariéry chce preniesť terajšiu solídnu formu: "Myslím si, že koniec sezóny sa vždy akosi premieta do tej ďalšej." Švajčiar sa vôbec nezaoberá prípadným koncom aktívnej činnosti: "Tenis mám v DNA. Od detstva je súčasťou môjho života. Samozrejme, vnímam to inak ako pred dvadsiatimi rokmi, ale kým sa bude dať a zostane mi možnosť voľby, hodlám pokračovať." Federerovi chýbajú tri zápasové úspechy na to, aby sa dotiahol na historicky tretieho Argentínčana Guillerma Vilasa. 

"Rád by som budúci rok získal nejakých päť trofejí. Je vzrušujúce odchádzať z turnaja ako šampión. V renkingovom zmysle je to tak, že kým nejde o post jednotky, už mi na tom nezáleží. Je pekné byť v Top 4 či Top 8, ale vnímam to len pre výhodnejšie nasadenia," vyhlásil Federer. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies