Federer získal rekordný siedmy titul a bude svetovou jednotkou

NETKY.SK • 8 Júl 2012, 23:52 • 2 min
Federer získal rekordný siedmy titul a bude svetovou jednotkou

Federer získal rekordný siedmy titul a bude svetovou jednotkou - Tenis Švajčiarsky tenista Roger Federer vyhral siedmykrát v kariére prestížny Wimbledon a vyrovnal rekord Američana Petea Samprasa i Brita Willieho Renshawa. Vo finále si ako nasadená trojka

slovakia

left justify in out

img

Švajčiarsky tenista Roger Federer vyhral siedmykrát v kariére prestížny Wimbledon a vyrovnal rekord Američana Petea Samprasa i Brita Willieho Renshawa. Vo finále si ako nasadená trojka poradil s turnajovou štvorkou domácim Britom Andym Murraym v štyroch setoch 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 a v pondelok bude opäť svetovou jednotkou. Vďaka zisku rekordného 17. grandslamového titulu vystrieda na poste lídra v semifinále vyradeného obhajcu wimbledonského prvenstva Srba Novaka Djokoviča.
      Federer tak vyrovná rekordný zápis Samprasa, ktorý strávil na čele rebríčka ATP 286 týždňov. Švajčiar bol naposledy na mužskom tróne 6. júna 2010, vo veku 30 rokov a 335 dní sa stane druhou najstaršou jednotkou po Američanovi Andrem Agassim. Federer získal na posvätnej tráve All England Clubu prvú grandslamovú trofej od januára 2010, keď triumfoval na Australian Open. Mnohí odborníci už neverili, že na podujatiach veľkej štvorky preruší víťaznú sériu Djokoviča a Španiela Rafaela Nadala, no Federer sa dokázal vrátiť na tenisové výslnie. Z Wimbledonu si odnáša prémiu 1,150 milióna libier a 2000 bodov do rebríčka ATP.
      Murray neuspel ani vo štvrtom grandslamovom finále, pričom tretíkrát stroskotal na Federerovi. Napriek nedeľňajšej prehre dosiahol rodák zo škótskeho Dunblane svoj najlepší wimbledonský výsledok. Stal sa prvým britským wimbledonským finalistom od roku 1938, keď hral o titul Bunny Austin. Posledný domáci triumf na treťom podujatí veľkej štvorky je ešte o dva roky starší - Fred Perry zdvihol nad hlavu cennú trofej v roku 1936.
      Murraymu vyšiel úvod zápasu s Federerom, keď hneď v úvodnom geme prelomila podanie súpera a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Švajčiar síce vyrovnal na 2:2, no naďalej robil priveľa nevynútených chýb najmä z bekhendu, čo bolo vodou na mlyn Murrayho, ktorý hral koncentrovane a viac si pomáhal servisom. Za stavu 4:4 Škót po druhý raz Federera brejkol a pri vlastnom podaní spečatil zisk vôbec prvého setu v grandslamovom finále.
      V druhom dejstve predvádzal Murray agresívny tenis, nebál sa chodiť na sieť a v piatom i deviatom geme mali k dispozícii dva brejkbaly. Federer si však podržal podanie a v koncovke slávil úspech. Za stavu 5:6 pri Murrayho servise prehrával 30:0, no potom získal štyri fiftíny v rade, posledné dve výmeny zakončil dvomi skvelými stopvolejmi. V treťom sete za stavu 1:1 a 40:0 z pohľadu Federera zápas prerušili pre dážď a po 40-minútovej prestávke sa dohrávalo pod zatiahnutou strechou.
      S halovými podmienkami sa dokázal lepšie vyrovnať Federer. V "maratónskom" šiestom takmer 20-minútovom geme, v ktorom sa Murray trikrát pošmykol, zobral Škótovi podanie a tretí set už s prehľadom doservoval. Federer v porovnaní s úvodnými dvomi dejstvami zrýchlil hru a pridal na agresivite, čo bol kľúč k úspechu. Murray s pribúdajúcimi minútami začal odchádzať kondične a vo štvrtom sete už nedokázal zastaviť rozbehnutého súpera. Federer za stavu 2:2 po ukážkovom bekhendovom obhodení získal rozhodujúci brejk a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri vlastnom podaní v poradí druhý mečbal.               '                    
      
      muži - dvojhra - finále:
      Roger Federer (3-Švajč.) - Andy Murray (4-V. Brit.) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies