Federer po zisku šiesteho titulu:"Je to skvelý záver sezóny"

NETKY.SK • 29 November 2011, 05:07 • 2 min
Federer po zisku šiesteho titulu:"Je to skvelý záver sezóny"

Federer po zisku šiesteho titulu:"Je to skvelý záver sezóny"

slovakia

left justify in out

img

Švajčiarsky tenista Roger Federer ako prvý hráč v histórii vyhral šiestykrát prestížny Turnaj majstrov. Obhajca prvenstva si vo finále dvojhry v londýnskej 02 aréne ako nasadená štvorka poradil s Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom (6.) za 2:19 h v troch setoch 6:3, 6:7 (6) a 6:3. Vďaka rekordnému šiestemu titulu sa v historickej tabuľke odpútal od Američanov Ivana Lendla a Petea Samprasa, ktorí na Masters triumfovali päťkrát. Federer sa v jubilejnom 100. finále v kariére tešil zo zisku 70. cennej trofeje a vo veku 30 rokov sa stal zároveň najstarším víťazom Turnaja majstrov. Doteraz patril tento primát Rumunovi Illiemu Nastasemu, ktorý vyhral Masters ako 29-ročný (1975).      
Federer prešiel celým turnajom bez jediného zaváhania. Dokázal vyhrať všetkých päť zápasov, čo znamená, že zinkasuje maximálnu možnú prémiu 1,630 milióna dolárov a do rebríčka ATP Entry si pripíše 1500 bodov. V jeho novom vydaní sa vráti na tretie miesto pred Brita Andyho Murrayho, ktorý musel pre zranenie slabín odstúpiť z turnaja už po prvom zápase. Federer v nedeľu nadviazal na triumf nad Tsongom z úvodného vzájomného duelu v základnej B-skupine a zavŕšil víťazný turnajový hetrik. Grandslamový rekordér v novembri nenašiel premožiteľa v rodnom Bazileji ani v parížskej hale Bercy, kde vo finále rovnako zdolal Tsongu a ťahá 17-zápasovú víťaznú šnúru. Tsonga nevyužil šancu stať sa vôbec prvým francúzskym víťazom Masters, postup do finále je však pre neho jedným z najväčších úspechov v kariére. Doposiaľ jediným Francúzom vo finále Turnaja majstrov bol v roku 2001 Sebastien Grosjean, ktorý v Sydney v rozhodujúcom súboji prehral s domácim Austrálčanom Lleytonom Hewittom.
V úvodnom sete si Federer s Tsongom dlho suverénne vyhrávali svoje podania. Za stavu 4:3 však predviedol Švajčiar tri skvelé jednoručné bekhendy a čistou hrou prelomil podanie Tsongu, ktorému nevyšlo podľa predstáv niekoľko volejov. Federer pri vlastnom servise spečatil zisk úvodného dejstva, hoci musel ísť cez zhodu. Švajčiar premenil v poradí tretí setbal- V druhom dejstve za stavu 1:1 sa Federer po dvoch Tsongových dvojchybách dostal k dvom brejkbalom. Francúz ich vďaka kvalitnému prvému podaniu odvrátil, v piatom geme však po sérii famóznych returnov z rakety Federera stratil podanie a Švajčiar bol blízko k úspešnej obhajobe titulu. Za stavu 5:4 išiel podávať na víťazstvo, no Tsonga si vďaka riskantnej hre vypracoval vôbec prvé tri brejkbaly v zápase, posledný z nich premenil a bolo 5:5. O osude setu napokon rozhodol tajbrejk. V skrátenej hre mal Federer za stavu 6:5 k dispozícii mečbal, Tsongovi však získal tri body za sebou a po skvelom returne si vynútil tretí set. V ňom mal však opäť navrch Federer. Rovnako ako v prvom sete v ôsmom geme prelomil podanie Tsongu a pri vlastnom servise následne premenil po úspešnom zásahu na sieti hneď prvý mečbal.
Federer po zisku rekordného šiesteho titulu z Masters žiaril spokojnosťou. "Je to skvelý záver sezóny, lepším spôsobom som tento rok ani nemohol zakončiť. Ďakujem mojej rodine i celému tímu, bez vás by som sa nikdy nestal šesťnásobným šampiónom. Veľká vďaka patrí aj fanúšikom a organizátorom turnaja. Jo-Wilfriedovi blahoželám k skvelej sezóne a k výbornému turnaju. Dnes ma poriadne vyšťavil a po finále sa cítim naozaj vyčerpaný. Teraz som mu odplatil prehru z Wimbledonu, na budúcoročnej olympiáde v Londáne možno bude mať šancu na revanš," povedal Švajčiar vo svojom príhovore. Tsonga zložil Federerovi poklonu. "Rogerovi gratulujem k zisku titulu. Dokázal, že aj keď má 30 rokov, stále je najlepší. Odohral som v Londýne výborný turnaj. Ďakujem mojej rodine aj divákovm, ktorí boli skvelí."

dvojhra - finále:
Roger Federer (4-Švajč.) - Jo-Wilfried Tsonga (6-Fr.) 6:3, 6:7 (6), 6:3

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies