Federer má veľa otázok, chce počuť mená

NETKY.SK • 18 Január 2016, 16:16 • 2 min
Federer má veľa otázok, chce počuť mená

MELBOURNE - Roger Federer má plné zuby špekulácií o stávkových podvodoch v tenise.

slovakia

left justify in out

Ak sú niektorí jeho kolegovia z odvetvia podozriví, chce poznať ich mená. Švajčiarska bývalá jednotka svetového rebríčka znechutene reagovala na bublinu, ktorú nafúkli správy v BBC a BuzzFeed News o nečinnosti Asociácie tenisových profesionálov (ATP) pri riešení podozrivých prípadov s účasťou hráčov elitnej päťdesiatky poradia vrátane grandslamových víťazov vo dvojhre a štvorhre. Spomenuté médiá tvrdia, že žiaden z týchto tenistov nemusel čeliť trestu a viac ako polovica z nich by sa mala predstaviť aj na Australian Open v Melbourne, kde sa hlavné súťaže rozbehli v pondelok, teda deň po zverejnení správ. Žiadne konkrétne meno v nich však nepadlo.


"Rád by som počul nejaké mená. Vtedy by sme tu aspoň mali niečo konkrétne, o čom sa dá hovoriť. Ale takto? Bol to hráč? Bol to niekto zo zázemia? Tak kto teda? Stalo sa to dávnejšie? Ide o singlistu alebo deblistu? O ktorom Grand Slame je reč?" vychrlil spŕšku otázok sedemnásťnásobný grandslamový šampión. "Obvinenia tohto druhu sú mimoriadne vážne, v stávke je dôveryhodnosť nášho športu. Musíme vedieť, ako vysoko to siaha. Čím by to bolo vyššie, tým väčšie by bolo moje prekvapenie," dodal Federer po víťaznom zápase 1. kola dvojhry nad Gruzíncom Nikolozom Basilašvilim (6:2, 6:1, 6:2).

 

Asociácia tenisových profesionálov (ATP) rázne poprela pravdivosť tvrdení o zlyhaní Útvaru integrity tenisu (TUI). Pozornosti vyšetrovateľov podľa BBC a BuzzFeed News uniklo 16 hráčov, na ktorých ukázali prstom stávkové kancelárie, polícia a iné pátracie zložky.


"Útvar integrity tenisu a tenisové autority dôrazne odmietajú akékoľvek tvrdenia o tom, že z nejakého dôvodu nastalo zadržanie dôkazov o manipulácii s výsledkami, alebo že prípady neboli riadne vyšetrené," povedal šéf ATP Chris Kermode na rýchlo zvolanej tlačovej besede v Melbourne.


Aj ďalší tenisti pochybujú o tom, že by sa na tejto úrovni dialo niečo nekalé. "Myslím si, že náš šport je pod kontrolou vyspelých programov a útvarov, ktoré sa týmito vecami zaoberajú. Nevidel som žiadny priamy dôkaz o vine niektorého z aktívnych hráčov. Považujem to za číre špekulácie," uviedol líder svetového rebríčka Novak Djokovič. Potvrdil však, že v minulosti členov jeho realizačného tímu kontaktovali neznáme osoby so zámerom dohodnúť želaný výsledok zápasu v Rusku. "Samozrejme, odmietli. Ku mne sa to ani nedostalo," povedal Djokovič.


Podobné odhalenia sa nedávno udiali vo vzťahu k Medzinárodnej asociácii atletických federácií (IAAF), kde však išlo o kamuflovanie dopingových prípadov ruských športovcov.


BBC a BuzzFeed tvrdia, že sa dostali k informáciám, ktoré unikli zo spisov o vyšetrovaní ovplyvňovania výsledkov stretnutí stávkovými syndikátmi v Rusku a Taliansku. Vyplávali na povrch pri odhaľovaní súvislostí okolo turnaja ATP v poľskom Sopote v roku 2007. ATP vraj narazila na sieť, do ktorej bolo zapletených niekoľko ďalších hráčov, ale nechala stopu vychladnúť. Tie isté mená údajne figurovali vo viacerých ďalších varovaniach, ani vtedy ATP nekonala.


"Informácií je mnoho, viaceré z nich vyvolávajú úsmevy na tvárach, potrebujeme však nezvratné dôkazy," zdôraznil Kermode.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies