Federer aj Ferrer bez straty setu do 2. kola

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 10:33 • 2 min
Federer aj Ferrer bez straty setu do 2. kola

PARÍŽ - Švajčiarsky tenista Roger Federer aj Španiel David Ferrer suverénne uspeli v najsledovanejších nedeľňajších zápasoch 1. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži.

slovakia

left justify in out

Miestny šampión zo sezóny 2009 Federer si na hlavnom dvorci Philippa Chatriera za 80 minút poradil s 21-ročným španielskym debutantom na úrovni veľkej štvorky, kvalifikantom Pablom Carreňom-Bustom, 6:2, 6:2, 6:3 a bude čeliť Indovi Somdevovi Devvarmanovi. Takisto 31-ročný semifinalista medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2012 Ferrer za 112 minút prekonal Austrálčana Marinka Matosevica 6:4, 6:3, 6:4 a čaká ho postupujúci z duelu Stave Johnson (USA) - Albert Montanes (Šp.). 

Federer a Ferrer by sa podľa nasadenia a žrebu mali stretnúť v semifinále RG. Švajčiar vedie v bilancii zo vzájomných duelov presvedčivo 14:0. 

Bazilejský rodák Federer hrá sa 54. takto významnom turnaji bez prerušenia, čím sa dotiahol k Švédovi Stefanovi Edbergovi na historickú druhú priečku v tzv. Open Ere. Vedie Juhoafričan Wayne Fereira s 56 účasťami za sebou. Dominik Hrbatý je šiesty (44 vystúpení v rade). 

Ak sa 17-násobný singlový grandslamový šampión Federer dostane do semifinále, stane sa tenistom s najvyšším počtom zápasových úspechov pri Seine. Predstihol by Argentínčana Guillerma Vilasa a Taliana Nicolu Pietrangeliho (po 58). Sedemnásobný a úradujúci šampión Rafael Nadal zo Španielska má na konte 52 víťazstiev, takže aj on je s teoretickou šancou objaviť sa k 9. júnu na prvej priečke v tejto štatistike. 

Semifinalista edície 2012 Federer hrá na svojom 15. Roland Garros nonstop. Rekordérmi sú s 20 štartmi domáci Fabrice Santoro a Francois Jauffret. 

Švajčiar má momentálne v zbierke 897 zápasových triumfov v singli na hlavnom profesionálnom okruhu, takže zaokrúhliť môže v osemfinálovom 4. kole. Stále platí, že v 1. kole na Majors naposledy prehral na RG 2003, a to s Peruáncom Luisom Hornom. S iným Španielom ako Nadalom neťahal za kratší koniec od Estorilu 2010, keď ho prekonal možný najbližší súper Montanes, čerstvo šampión z Nice. 

"Pre mňa to bol dobrý zápas. Vedel som, že súper v porovnaní so mnou tento rok odohral oveľa viac zápasov na antuke. Navyše, zbieral úspechy, čo určite prospelo jeho sebavedomiu. Mohlo to byť zradné, ak by som nevyvinul potrebnú mieru agresivity či úrovne hry a nechal by som sa vtiahnuť do dlhých výmen. Zrejme práve v tom spočíval jeho zámer. Celkovo som si podľa mňa vydarene počínal na servise aj returne, dobre som sa hýbal. Bez diskusie som veľmi spokojný," povedal Federer pre akreditované médiá. 

Paulom Annaconom a kapitánom daviscupového tímu Severinom Lüthim koučovaný Federer dosiahol svoje 253. zápasové víťazstvo na Majors, čo je o 20 úspechov viac ako druhý v poradí, Američan Jimmy Connors. 

Švajčiar neprehral s tenistom mimo Top 100 od roku 2005, vtedy ho v Monte Carle zdolal Francúz Richard Gasquet. Carreňo-Busta je k 27. máju na 164. pozícii v renkingu. V nedeľu dal o 21 "winnerov" menej (12:33) a urobil výrazne viac nevynútených chýb (29:19). Švajčiar nastrieľal 10 es a premenil všetkých 7 brejkbalov, ktoré mal k dispozícii. Sám raz stratil servis. Španiel zvládol iba 9 z 20 útokov pri sieti. Carreňo-Busta v januári až marci triumfoval na 7 turnajoch ITF v rade. Teraz premiérovo čelil niektorému z členov Top 10. 

"Bol to môj prvý zápas v grandslamovej hlavnej súťaži, prvý na hlavnom dvorci v tomto areáli, prvý proti Rogerovi Federerovi... Bolo to pekné, zároveň však veľmi zložité. Usiloval som sa potlačiť nervozitu, ale nestačilo to. Myslím si, že nabudúce to bude na základe tejto skúsenosti lepšie. Snažím sa každý deň napredovať," skonštatoval Carreňo-Busta. 

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Roger Federer (Švaj.-2) - Pablo Carreňo-Busta (Šp.) 6:2, 6:2, 6:3 
David Ferrer (Šp.-4) - Marinko Matosevic (Aus.) 6:4, 6:3, 6:4



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies