Federation Cup: Češky sa pokúsia o zavŕšenie čistého hetriku a svoj piaty triumf na MS tímov ITF za šesť rokov

NETKY.SK • 11 November 2016, 15:14 • 2 min
Federation Cup: Češky sa pokúsia o zavŕšenie čistého hetriku a svoj piaty triumf na MS tímov ITF za šesť rokov

ŠTRASBURG - Dvojka singlovej zostavy domácich Kristina Mladenovicová a jednotka hostiek Karolína Plíšková otvoria v sobotu o 14.00 h víkendové stretnutie Francúzsko - Česko vo finále svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien v Štrasburgu. Po nich sa na tvrdom povrchu v hale Rhenus Arena s oficiálnou zápasovou kapacitou 6077 divákov predstavia líderka výberu krajiny galského kohúta Caroline Garciová a dvojka obhajkýň trofeje Petra Kvitová. Stanovil to piatkový žreb programu.

slovakia

left justify in out

V nedeľu postupne od 13.30 h podľa tradičného scenára najprv odohrajú single Garciová - Kar. Plíšková a Mladenovicová - Kvitová, na záver príde na rad štvorhra, na ktorú kapitáni Amélie Mauresmová a Petr Pála nominovali páry Alizé Cornetová, Pauline Parmentierová, resp. Lucie Hradecká, Barbora Strýcová.

Češky sa pokúsia o zavŕšenie čistého hetriku a svoj piaty triumf na MS tímov ITF za šesť rokov. Pri kvalite aj kvantite ich zásobárne absentuje grandslamová finalistka vo dvojhre a trojnásobná šampiónka na Majors vo štvorhre Lucie Šafářová.

"Je radosť ísť na finále s takouto zostavou. Máme naozaj silný tím a myslím si, že nám patrí úloha favorita, s ktorou sa musíme vyrovnať. Zatiaľ sa nám to vždy podarilo a dúfam, že to zvládneme aj teraz," povedal Pála ešte v októbri na tlačovej besede, citoval ho napríklad web iDnes.cz. "Francúzky určite nepodceňujeme. Máme však s finále veľké skúsenosti a sme jedna veľká partia. Držíme pri sebe, čo je dôležité a prospieva to výkonom, ktoré predvádzame. Motivácia víťaziť je stále rovnaká. Hrať ďalšie finále je úžasné a dodáva nám to energiu," skonštatovala Strýcová.

V zostave hostiteliek napokon sú aj olympijské rebelky Garciová a Mladenovicová. Pohnevali si funkcionárov národnej federácie FFT, keď na augustových OH v Riu de Janeiro verejne dali otáznik nad profesionalitu zázemia. Konkrétne zvalili svoju deblovú prehru aj na stratu koncentrácie pri problémoch s dresmi proti pravidlám. FFT v septembri pozastavila ich dištanc. Domáce by bez tandemu Garciová - Mladenovicová boli ešte výraznejšími outsiderkami, než sú teraz. Majú stávkový kurz 3,75 na zisk trofeje, Češky 1,22 (Paddy Power).

"Bude to veľmi zaujímavý a nadchýnajúci súboj. Už keď o ňom uvažujem, mám z toho zimomriavky," uviedla univerzálka Garciová, citoval ju portál súťaže.

Česko aj so zarátaním federálnej éry má vo finále vynikajúcu bilanciu 9:1. Jediná prehra sa zrodila v roku 1986 v Prahe proti Američankám, za ktoré - vo svojom rodnom meste - hrala aj Martina Navrátilová. Dosiaľ posledný čistý hetrik zvládli v sezónach 1993 - 1995 Španielky. Až sedemkrát za sebou triumfoval v rokoch 1976 - 1982 tím USA, dovedna má na konte 17 úspechov a suverénne vedie pred Českom smerujúcim za zaokrúhlením.

Šampiónky 1997 a 2003 Francúzky sú vo finále premiérovo od roku 2005. Bilancia zo vzájomných súbojov vrátane éry niekdajšieho Česko-slovenska je 3:3. Družstvo ČR vlani v semifinále v Ostrave zvíťazilo 3:1. Francúzsko ešte nikdy nezískalo trofej na domácom kurte. Radovalo sa v holandskom Hertogenboschi a na neutrálnej pôde v Moskve ešte pri inom formáte.

Pála sa môže stať najúspešnejším fedcupovým kapitánom v histórii a Mauresmová len štvrtou ženou, ktorá najprv sama triumfovala na dvorci a neskôr z lavičky doviedla svoje družstvo k triumfu.

Program víkendového finále svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien:

FRANCÚZSKO - ČESKO
(12. - 13. novembra, Štrasburg, Rhenus Sport, tvrdý povrch v hale)

Sobota (postupne od 14.00 h):


Dvojhry:
Kristina Mladenovicová - Karolína Plíšková
Caroline Garciová - Petra Kvitová

Nedeľa (postupne od 13.30 h):


Dvojhry:
Caroline Garciová - Karolína Plíšková
Kristina Mladenovicová - Petra Kvitová


Štvorhra:
Alizé Cornetová, Pauline Parmentierová - Lucie Hradecká, Barbora Strýcová

Kádre:

Francúzsko:


Caroline Garciová (23. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre, +2. vo štvorhre)
Kristina Mladenovicová (42. / +2.)
Alizé Cornetová (46. / 153.)
Pauline Parmentierová (73. / 364.)
kapitánka: Amélie Mauresmová

Česko:


Karolína Plíšková (6. / 11.)
Petra Kvitová (11. / 265.)
Barbora Strýcová (20. / 17.)
Lucie Hradecká (170. / 10.)
kapitán: Petr Pála



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies