Federálny úrad začal vyšetrovať zabitie obľúbeného leva Cecila v Zimbabwe

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 09:51 • 2 min
Federálny úrad začal vyšetrovať zabitie obľúbeného leva Cecila v Zimbabwe

NEW YORK - Americký úrad na ochranu divo žijúcej zveri (FWS) začal vyšetrovať prípad zabitia leva Cecila, milovaného obyvateľmi v Zimbabwe, keď sa americký zubár Walter James Palmer priznal, že šelmu ulovil. Informoval o tom vo štvrtok americký federálny úrad FWS.

slovakia

left justify in out

Zabitie leva Cecila, ktorý bol populárny u miestnych obyvateľov aj turistov, vyvolalo hnev ľudí po celom svete. Zubár z amerického štátu Minnesota sa musel začať skrývať, pretože ho bombardovali odsudzujúcimi odkazmi na internete aj v jeho ordinácii.

 

"Vyšetrujeme zabitie leva Cecila. Uvidíme, kam nás fakty zavedú. Žiadame Dr. Palmera alebo jeho právneho zástupcu, aby sa okamžite skontaktovali s FWS," napísal na Twitteri tento federálny úrad na ochranu divo žijúcej zveri, citovala ho tlačová agentúra DPA.

 

Záležitosť sa dostala dokonca do Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá práve vo štvrtok schválila svoju vôbec prvú rezolúciu zameranú na boj proti pytliactvu a nelegálnemu obchodovaniu s divými zvieratami. Rezolúcia vyzýva členské krajiny, aby takéto konanie hodnotili ako "závažný zločin" a vzájomne zosúladili svoje zákony v záujme spolupráce pri jeho postihovaní.

 

Nemecký veľvyslanec pri OSN Harald Braun vyhlásil, že "je pobúrený tým, čo sa stalo tomu úbohému levovi".
Palmera vzali začiatkom júla dvaja zimbabwianski lovci do národného parku Hwange na nočnú poľovačku lukom. Keď pomocou svetla reflektora lokalizovali Cecila, vylákali ho z parku mäsom pripevneným k ich autu.

 

Palmer nakoniec vystrelil šíp, ale leva iba zranil. Lovci zviera ešte 40 hodín sledovali, kým ho našli a zabili nábojom. Cecila stiahli z kože a odrezali mu hlavu.

 

Palmer údajne zaplatil za lov 50.000 dolárov.

 

Pozostatky zvieraťa neskôr našli vďaka monitorovaciemu obojku, ktorý lev nosil v rámci výskumu, financovaného britskou Oxfordskou univerzitou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona