Federálny úrad pre vyšetrovanie vypočúval Clintonovú

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 09:37 • 2 min
Federálny úrad pre vyšetrovanie vypočúval Clintonovú

WASHINGTON - Hillary Clintonovú, predpokladanú kandidátku Demokratickej strany do volieb prezidenta USA, vypočúval americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Stalo sa tak v súvislosti s vyšetrovaním podozrenia, že ako ministerka zahraničných vecí používala svoju súkromnú e-mailovú adresu na odosielanie služobnej pošty, vrátane tajných materiálov.

slovakia

left justify in out

Hovorca Clintonovej kampane Nick Merrill uviedol, že Clintonová poskytla svoju výpoveď dobrovoľne a "bola rada, že má možnosť pomôcť ministerstvu spravodlivosti v jeho snahe doviesť vyšetrovanie tohto prípadu do konca".


Aféra s používaním súkromného e-mailového konta na služobné účely, známa aj ako EmailGate, vypukla koncom roku 2014. Ukázala sa, že v časoch, keď Clintonová pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA, používala na pracovnú komunikáciu súkromný e-mail, aj keď mala k dispozícii aj e-mail na zabezpečenom vládnom serveri.
Inšpekčná komisia rezortu americkej diplomacie v máji zverejnila správu, v ktorej konštatuje, že Clintonová tým porušila vládne pravidlá.


Inšpekcia zistila, že ak by Clintonová bola požiadala na príslušnom oddelení o povolenie používať súkromný e-mail, nedostala by ho. Správa tiež podkopáva argumenty niekdajšej šéfky diplomacie, ktorými obhajuje využívanie súkromného poštového servera vo svojom dome: uviedla totiž, že to bolo bežnou praxou a že žiadne povolenie nepotrebovala. Za svoju chybu sa však Clintonová ospravedlnila.


Ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zistenia kontroly uviedlo, že predstavitelia úradu o súkromnom e-mailovom konte vytvorenom na súkromnom servere, ktoré Clintonová používala na pracovné účely, síce vedeli, ale nepoznali rozsah jeho používania.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies