Federálna sudkyňa v Missouri zastavila popravu belošského rasistu

NETKY.SK • 20 November 2013, 09:11 • 2 min
Federálna sudkyňa v Missouri zastavila popravu belošského rasistu

WASHINGTON - Federálna sudkyňa v americkom štáte Missouri zablokovala v utorok plánovanú popravu sériového vraha a belošského rasistu Josepha Paula Franklina (63), sympatizujúceho s nacistami. Väčšinu z jeho vyše 20 obetí tvorili černosi a židia, ktorých zastrelil počas štvorročného obdobia pred viac ako 30 rokmi.

slovakia

left justify in out

Franklin uviedol úradom, že v mladosti ho ovplyvnila nacistická ideológia.  Popraviť ho mali smrtiacou injekciou dnes o 00.01 h miestneho času (07.01 h SEČ).  Sudkyňa Nanette K. Laughreyová však v utorok popoludní popravu zastavila, len niekoľko hodín pred jej vykonaním. Nariadila, že najprv sa musí vyriešiť námietka, ktorú Franklin a 21 ďalších väzňov odsúdených na smrť podali proti postupu pri popravách v štáte Missouri. 

Franklin má byť popravený za zastrelenie 42-ročného Geralda Gordona pred synagógou na predmestí St. Luis v Missouri v roku 1977. Páchateľ zabil až 20 ľudí, pričom sa zameriaval na černochov a židov po celých Spojených štátoch. Jeho strelecké vyčíňanie trvalo od roku 1977 do roku 1980. Usvedčili ho zo siedmich ďalších vrážd, ale odsúdili na smrť len za prípad v Missouri.

Odsúdený sa tiež priznal, že postrelil popredného aktivistu za občianske práva Vernona Jordana aj vydavateľa pornografického časopisu Hustler Larryho Flynta, ktorý je odvtedy ochrnutý od pása dolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona