Federálna porota obžalovala amerického seržanta z podpory Islamského štátu

NETKY.SK • 22 Júl 2017, 08:54 • 2 min
Federálna porota obžalovala amerického seržanta z podpory Islamského štátu

HONOLULU - Federálna veľká porota na Havaji obžalovala v piatok amerického vojaka Ikaiku Kanga z pokusu o poskytovanie materiálnej pomoci teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Seržanta prvej triedy Kangu obžalovali po tom, čo ho 8. júla zadržal špeciálny zásahový tím (SWAT) Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa platného nariadenia nesmie byť tento vojak prepustený na kauciu.

 

Kangov súdom určený advokát Birney Bervar však tvrdí, že jeho klient pravdepodobne trpí duševnou poruchou súvisiacou so službou v armáde a požiada o lekársky posudok na jeho osobu.

 

Podľa trestného oznámenia podaného na okresnom súde v Honolulu prisahal 34-ročný Ikaika Kang, ktorý predtým slúžil v Južnej Kórei, Iraku a Afganistane, vernosť Islamskému štátu. Táto džihádistická skupina ovláda rozsiahle územie v Sýrii a Iraku, kde vyhlásila samozvaný kalifát.

 

Kang, ktorý začal slúžiť v armáde len tri mesiace po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001, sa mal pokúsiť odovzdať islamistom utajované vojenské dokumenty a bezpilotné lietadlo (dron). Ponúkol im aj vojenský výcvik.

 

Agenti FBI vojaka vyšetrovali viac ako rok. Úrad sa domnieva, že Kang, ktorý slúžil na ostrove Oahu, konal osamote.

 

Základňa Schofield Barracks na Havaji, kde Kanga zadržali, je domovom viac ako 22.000 vojakov a ich rodinných príslušníkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies