Federácia strojvodcov chystá štrajk, nesúhlasí s podpísaním zmluvy v ZSSK Cargo

NETKY.SK • 6 Január 2012, 09:56 • 2 min
Federácia strojvodcov chystá štrajk, nesúhlasí s podpísaním zmluvy v ZSSK Cargo

Federácia strojvodcov chystá štrajk, nesúhlasí s podpísaním zmluvy v ZSSK Cargo

slovakia

left justify in out

img

Odborári z Federácie strojvodcov (FS) nesúhlasia s dnešným podpísaním kolektívnej zmluvy v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Považujú ju za protiprávnu, chcú na ňu podať žalobu na súd a zároveň chystajú štrajk.
"Bolo porušené právo odborovej organizácie kolektívne vyjednávať," vyhlásil prezident Federácie strojvodcov Milan Hošták. Spolu s Federáciou vlakových čiat tak dnes nepodpísali kolektívnu zmluvu v ZSSK Cargo na rok 2012, na základe ktorej majú rásť platy zamestnancov firmy v priemere o 2 %.
Dve odborové centrály sa totiž nedohodli so zvyšnými deviatimi odborovými zväzmi na mzdových nárokoch pre zamestnancov firmy. Nákladný dopravca tak vyjednával len so zvyšnými deviatimi, ktoré dnes aj zmluvu podpísali. Minulý týždeň (29. 12.) tak vyhlásili dve odborové centrály štrajkovú pohotovosť.
Pravdepodobne na budúci týždeň sa Federácia strojvodcov obráti na súd so žalobou proti podpísanej kolektívnej zmluve. Zároveň odborári hovoria o štrajku. "Štrajk nebude v zmysle zákona o kolektívnom vyjednávaní, ale z toho, že bolo potlačené právo kolektívne vyjednávať," dodal Hošták. 
Toto je podľa neho precedens, ktorý sa v sektore železníc objavil prvý raz. Ako by mohol štrajk vyzerať a kedy by mal byť, zatiaľ odborári spresniť nechceli. Štrajk je však podľa nich v zákone definovaný ako zastavenie práce. "Federácia strojvodcov je pružná organizácia, ale čo sa týka štrajku, je to tak vážna vec, že si nedovolím povedať teraz, či ho pripravíme o tri dni, tri týždne alebo o tri mesiace," dodal Hošták.
Federácia strojvodcov už štrajkovala v máji minulého roka proti revitalizačným opatreniam v železničných firmách. V niektorých častiach Slovenska sa vtedy podarilo odborárom zastaviť železničnú dopravu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies