Fed zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 08:49 • 2 min
Fed zvýšil kľúčovú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu

WASHINGTON - Americký Federálny rezervný systém (Fed) zvýšil svoju hlavnú úrokovú sadzbu druhýkrát za tri mesiace a signalizoval, že ďalšie zvýšenia úrokov v tomto roku budú postupné.

slovakia

left justify in out

Kľúčovú krátkodobú úrokovú sadzbu Fed v stredu večer zdvihol o štvrť percentuálneho bodu a stanovil pre ňu pásmo 0,75 až 1 %. Centrálna banka USA v podstate nezmenila svoju prognózu vývoja ekonomiky krajiny. Predstavitelia Fed-u očakávajú, že hospodárstvo USA posilní v tomto a budúcom roku o 2,1 % a v roku 2019 sa tempo rastu spomalí na úroveň 1,9 %. 

Podľa Marka Vitnera, ekonóma banky Wells Fargo, vyhlásenie Fed-u poskytlo málo náznakov načasovania ďalšieho zvýšenia úrokov. Mnohí ekonómovia sa domnievajú, že centrálna banka USA opäť zvýši úroky najskôr v júni vzhľadom na to, že Fed chce mať čas na zhodnotenie pravdepodobnosti toho, či Kongres schváli ambiciózny program prezidenta Donalda Trumpa zameraný na redukciu daní, dereguláciu a zvýšenie výdavkov na infraštruktúru.

Predpokladá sa, že stredajšie zvýšenie kľúčovej krátkodobej úrokovej sadzby Fed-u bude mať malý vplyv na hypotekárne pôžičky alebo na úvery na nákup áut či študentské pôžičky. Úroky v prípade niektorých iných úverov, najmä pri úveroch prostredníctvom kreditných kariet, sa však čoskoro pravdepodobne zvýšia, hoci iba mierne.


 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies