Fed váha s podporou ekonomiky uvoľnením finančnej politiky

NETKY.SK • 7 Jún 2012, 10:55 • 2 min
Fed váha s podporou ekonomiky uvoľnením finančnej politiky

Fed váha s podporou ekonomiky uvoľnením finančnej politiky - Svet Americká centrálna banka, Fed, váha s ďalším uvoľnením svojej finančnej politiky. Opatrením by sa dostali do obehu nové miliardy dolárov.

slovakia

left justify in out

img

Americká centrálna banka, Fed, váha s ďalším uvoľnením svojej finančnej politiky. Opatrením by sa dostali do obehu nové miliardy dolárov. Strážcovia americkej meny hodnotia situáciu najsilnejšej svetovej ekonomiky napriek posledným prevažne nepriaznivým údajom takmer rovnako ako v apríli. Podľa nich za posledné dva mesiace hospodárstvo USA rástlo miernym tempom. Vyplýva to zo správy Fedu o vývoji konjunktúry (Beige Book) v USA. Dokument zverejnil Fed vo Washingtone v stredu (6. 6.) večer miestneho času.
      Fed neposudzuje slabšie vytváranie pracovných miest veľmi kriticky. Neznepokojuje ho ani výška inflácie. Kým v poslednej Beige Book zo začiatku apríla sa hovorilo o znepokojujúcom raste ceny ropy, odvtedy sa situácia na trhu výrazne zmiernila.
      Finančné trhy na novú Beige Book takmer vôbec nereagovali. Významný člen vedenia Fedu Dennis Lockhart pred uverejnením správy o konjunktúre naznačil, že neuspokojivé tempo hospodárskeho rastu by mohlo viesť centrálnu banku k novej akcii. V nedávnej minulosti Fed po podobných vyjadreniach nakupoval dlhopisy americkej federálnej vlády, a tak ekonomike dodával ďalšie rastové podnety.
      Finančné trhy však očakávajú, že jasné signály o finančnej politike Fedu vyšle len jeho šéf Ben Bernanke, ktorý bude dnes hovoriť o stave americkej ekonomiky v kongresovom hospodárskom výbore.
      Pozornosť trhov sa upriamuje aj na Európsku centrálnu banku. V stredu síce svoju základnú úrokovú sadzbu ponechala na úrovni 1 %, ale v júli by ju mohla znížiť o 0,25 percentuálneho bodu.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies