Fed uvažuje o zmenšení objemu dlhopisov vo svojom vlastníctve

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 10:28 • 2 min
Fed uvažuje o zmenšení objemu dlhopisov vo svojom vlastníctve

WASHINGTON - Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed) na minulomesačnom zasadaní diskutovali o možnosti zredukovať v neskoršej časti tohto roka obrovské portfólio dlhopisov, ktoré centrálna banka USA vlastní.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo záznamu z marcového zasadania, ktorý Fed zverejnil v stredu. Fed by tak mohol znížiť objem dlhopisov vo svojom vlastníctve skôr, ako mnohí investori očakávajú. Ak by sa Fed rozhodol začať redukovať svoje vlastníctvo dlhopisov, mohlo by to nakoniec viesť k vyšším úrokom pri mnohých spotrebiteľských a podnikateľských úveroch.

Centrálna banka USA na svojom marcovom zasadaní neprijala nijaké rozhodnutie o dlhopisoch, ktoré vlastní. Záznam z rokovania však signalizoval, že medzi predstaviteľmi Fed-u všeobecne panuje názor, podľa ktorého, ak ekonomika zostane v dobrom stave, "pravdepodobne by bolo primerané v neskoršej časti tohto roka" zmeniť stratégiu.

 

Paul Ashworth, hlavný ekonóm spoločnosti Capital Economics, sa domnieva, že centrálna banka nebude redukovať objem dlhopisov vo svojom vlastníctve skôr ako v decemberi. Ashworth predpokladá, že dovtedy Fed trikrát zvýši hlavnú úrokovú sadzbu. Centrálna banka USA vlastní dlhopisy v hodnote 4,5 bil. USD, pričom pred finančnou krízou vlastnila dlhopisy za menej ako 1 bil. USD. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies