Fed sa so zvyšovaním úrokových sadzieb neponáhľa

NETKY.SK • 18 August 2016, 09:43 • 2 min
Fed sa so zvyšovaním úrokových sadzieb neponáhľa

WASHINGTON - Americký Federálny rezervný systém (Fed) je presvedčený, že zvýšenie úrokových sadzieb v USA by mohlo byť onedlho oprávnené, ale nenaznačil časový rámec ich posunutia nahor.

slovakia

left justify in out

Záznam z júlového zasadania Fed-u, ktorý centrálna banka USA zverejnila v stredu, ukázal, že predstaviteľov banky povzbudilo oživenie tvorby pracovných miest. Fed zároveň konštatoval, že finančné trhy sa stabilizovali po období turbulencie spôsobenej tým, že Británia v júnovom referende odhlasovala svoj odchod z Európskej únie. Kľúčový faktor, ktorý spôsobuje váhanie predstaviteľov Fed-u, je však nízka inflácia.


Analytici nenašli náznak toho, že centrálna banka USA sa ponáhľa úrokové sadzby zvýšiť. "Fed sa približuje k zvýšeniu úrokov, ale pravdepodobne ešte k tomu nedospel," povedal Sal Guatieri, ekonóm BMO Economics. "Hoci rastúci počet tvorcov menovej politiky pravdepodobne nebude proti zvýšeniu úrokových sadzieb na nasledujúcom zasadaní, zdá sa, že väčšina stále chce čakať, kým ekonomika viac posilní," dodal Guatieri.


Väčšina ekonómov sa domnieva, že centrálna banka USA nepodnikne žiadne kroky skôr ako v decembri.

 

"Opatrnejší členovia Fed-u uviedli, že budú mať dostatok času reagovať na rast inflácie," povedal analytik spoločnosti IG Angus Nicholson. V reakcii na správy, že Fed sa neponáhľa so zvyšovaním úrokov, posilnili akciové trhy v USA aj v Ázii. Dolár oproti euru oslabil na 1,1314 USD/EUR zo stredajšej úrovne 1,1298 USD/EUR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies