Fed prekvapil analytikov, stimuly nezmiernil

NETKY.SK • 19 September 2013, 08:35 • 2 min
Fed prekvapil analytikov, stimuly nezmiernil

WASHINGTON - Americká federálna centrálna banka (Fed) v stredu prekvapila analytikov a investorov a oddialila zmiernenie súčasného masívneho menového stimulačného programu. Predstavitelia banky vyhlásili, že chcú počkať na presvedčivejšie dôkazy udržateľného ekonomického rastu USA.

slovakia

left justify in out

"Nemáme fixný kalendár. To naozaj musím zdôrazniť. Ak údaje potvrdia našu základnú prognózu, ak sa nám podarí získať väčšiu istotu, že prognóza je správna... potom by sme tento krok mohli urobiť pred koncom roka," vyhlásil na tlačovej konferencii šéf Fedu Ben Bernanke. Prízvukoval, že stimulačný program "nemá prednastavený kurz" a odmietol preto špecifikovať presnejší termín. "Ak by pretrvalo zostrovanie finančných podmienok, ktoré sme pozorovali v uplynulých mesiacoch, mohlo by to spomaliť tempo ozdravovania hospodárstva a na trhu práce. Komisia sa preto rozhodla, že počká na väčšie množstvo dôkazov o tom, že pokrok bude udržateľný, než začne upravovať tempo svojich nákupov (dlhopisov)," dodala v stanovisku centrálna banka. 

Fed zároveň v rámci svojej štvrťročnej prognózy znížil svoj predpoklad ekonomického rastu USA o 0,3 percentného bodu na 2,0 až 2,3 % a svoj odhad na rok 2014 okresal ešte tvrdšie. Odvolal sa pritom na napätie v ekonomike spôsobené prísnou fiškálnou politikou a vysokými hypotekárnymi úverovými sadzbami. Reakcia trhov bola rýchla a ostrá. Kurz amerického dolára (USD) k významným svetovým menám klesol na sedemmesačné minimum a cena zlata, ktorá je tradičným ukazovateľom inflácie, narástla o 4 %. Investori tiež do výšok vystrelili hodnotu amerických akcií a znížili výnosnosť dlhopisov, ktorá stúpala s rastúcimi očakávaniami septembrového kroku Fedu. 

Niektorí ekonómovia rozhodnutie centrálnej banky komentovali s tým, že Fed možno s obmedzovaním stimulačného programu nezačne pred januárovým koncom Bernankeho funkčného obdobia. Citlivá úloha zmierniť program, ktorý ovplyvňuje ekonomiku na celom svete, by tak mohla padnúť až na jeho nástupcu. Jedným z favoritov na prevzatie úlohy šéfa Fedu by podľa stredajších informácií z Bieleho domu mohla byť súčasná viceprezidentka banky Janet Yellenová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona