Fed ponechal úrokové sadzby nezmenené, počíta ale so zvýšením do konca roka

NETKY.SK • 22 September 2016, 08:47 • 2 min
Fed ponechal úrokové sadzby nezmenené, počíta ale so zvýšením do konca roka

WASHINGTON - Americká centrálna banka ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené, dala však najavo, že nevylučuje ich zvýšenie ešte pred koncom roka, nakoľko situácia na trhu práce sa neustále zlepšuje. Úrokové sadzby tak naďalej zotrvávajú v pásme od 0,25 % do 0,50 %. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Vedenie Federálneho rezervného systému (Fed) zhodnotilo, že situácia v ekonomike sa na rozdiel od prvého polroka zlepšila a posilnenie zaznamenal aj trh práce. Centrálna banka sa však napriek tomu rozhodla ešte počkať na ďalšie dôkazy napĺňania jej cieľov v oblasti pracovného trhu a inflácie.

 

Za ponechanie úrokových sadzieb na pôvodnej úrovni hlasovalo sedem členov menového výboru, medzi nimi aj šéfka Fedu Janet Yellenová. Až traja členovia výboru ale s vyčkávacím postojom nesúhlasili a hlasovali za zvýšenie. To je najväčší počet od decembra 2014.

 

Yellenová v tejto súvislosti uviedla, že do konca roka očakáva jedno zvýšenie úrokových sadzieb, ak situácia na trhu práce bude pokračovať v zlepšovaní a neobjavia sa žiadne nové výrazné riziká. Podľa analytikov by sa tak malo stať až na decembrovom zasadnutí menového výboru Fedu. Nasledujúce zasadnutie sa totiž koná začiatkom novembra, len šesť dní pred prezidentskými voľbami a nedá sa očakávať, že centrálna banka v takej situácii pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb. Ďalšie zasadnutie je naplánované na polovicu decembra, a to je najpravdepodobnejší termín ich zvýšenia.

 

Čo sa týka ďalšieho vývoja úrokových sadzieb, je americká centrálna banka opatrnejšia, než v rámci prognózy spred troch mesiacov. Zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade uvádzala na budúci aj ďalší rok tri zvýšenia úrokových sadzieb ročne, teraz podľa agentúry AP počíta s tým, že v roku 2017 dôjde k zvýšeniu úrokových sadzieb len dvakrát. Na rok 2018 ponechala prognózu nezmenenú.

 

Banka zároveň zverejnila odhad vývoja ekonomiky v nasledujúcich troch rokoch, prvýkrát aj na rok 2019. V roku 2017 aj 2018 počíta Fed s rastom americkej ekonomiky na úrovni 2 % po menej než 2-% očakávanom raste tento rok. V roku 2019 očakáva spomalenie tempa rastu na 1,8 %.

 

Miera inflácie by mala na budúci rok dosiahnuť takmer 2 % a v roku 2018 by sa mala posunúť na 2-% úroveň. Na nej by mala zotrvať aj v roku 2019.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies