Fed ponechá úrokové sadzby na rekordnom minime aspoň ďalšie 2 roky

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:53 • 2 min
Fed ponechá úrokové sadzby na rekordnom minime aspoň ďalšie 2 roky

Fed ponechá úrokové sadzby na rekordnom minime aspoň ďalšie 2 roky

slovakia

left justify in out

img

Americká centrálna banka (Fed) prisľúbila, že ponechá úrokové sadzby na rekordnom minime prinajmenšom ďalšie dva roky. Fed sa zmenou rétoriky snaží upokojiť nervózne finančné trhy, ktoré zaznamenali v uplynulých dňoch prudký prepad.

Menový výbor (FOMC) podľa očakávania ponechal kľúčový úrok v pásme 0 % až 0,25 %. Kľúčová americká sadzba je na rekordnom minime približne 2,5 roka - od decembra 2008.

Nie je jasné, či dnešné rozhodnutie bude stačiť na upokojenie trhov. Fed neprisľúbil pokračovanie v kvantitatívnom uvoľňovaní, s čím sa počítalo. Za dnešnou stabilizáciou a miernym oživením akciových indexov boli totiž špekulácie, že Fed bude opäť nakupovať dlhopisy.

Fed priznal, že americká ekonomika je slabšia, než predpokladal, a že sa zvyšujú riziká, ktoré ju ohrozujú. Dnešné vyhlásenie banky, že nebude meniť úrokové sadzby prinajmenšom do polovice roka 2013, znamená zmenu jej rétoriky. Fed doteraz tvrdil, že ponechá úroky nízko počas "dlhšieho obdobia". Špecifikácia časového rámca by mala pomôcť upokojiť nervóznych investorov tým, že im dá jasnejšiu predstavu o tom, dokedy budú mať prístup k ultra lacným peniazom.

Zdroj: TASR/DPA, AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies