Fed opäť podporí ekonomiku, mesačne do nej naleje 40 mld. USD

NETKY.SK • 14 September 2012, 06:59 • 2 min
Fed opäť podporí ekonomiku, mesačne do nej naleje 40 mld. USD

Fed opäť podporí ekonomiku, mesačne do nej naleje 40 mld. USD

slovakia

left justify in out

img

Americká centrálna banka dnes oznámila nové kroky na podporu ekonomiky a pracovných miest. Ako informovala po skončení dvojdňového zasadnutia, na časovo neobmedzené obdobie bude mesačne nakupovať cenné papiere kryté hypotékami v objeme 40 miliárd USD (30,98 miliardy eur). Od začatia finančnej krízy v roku 2008 doteraz naliala banka v rámci dvoch kôl kvantitatívneho uvoľňovania do ekonomiky zhruba 2 bilióny USD.

Federálny rezervný systém (Fed) zároveň rozhodol, že úrokové sadzby ponechá na historickom minime v pásme od 0 do 0,25 % do polovice roku 2015. Pôvodne bol termín stanovený na koniec roku 2014. Podľa banky sú ďalšie kroky na podporu ekonomiky nevyhnutné, pretože jej súčasný rast je príliš slabý na to, aby dokázal zlepšiť situáciu na pracovnom trhu.

Menový výbor banky schválil najnovšie kroky v pomere hlasov 11 ku 1. Proti bol iba prezident Federálnej rezervnej banky v Richmonde Jeffrey Lacker. Ako dôvod uviedol obavy z rastu inflácie.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona