Fed mierne zmenil rétoriku, so zvyšovaním úrokov sa nebude ponáhľať

NETKY.SK • 18 December 2014, 09:02 • 2 min
Fed mierne zmenil rétoriku, so zvyšovaním úrokov sa nebude ponáhľať

WASHINGTON - Americká centrálna banka ponechala v stredu (17. 12.) po dvojdňovom zasadnutí v súlade s očakávaniami úrokové sadzby nezmenené. Zmenila však rétoriku a signalizovala, že začne na budúci rok pomaly sprísňovať menovú politiku, avšak so zvyšovaním sadzieb sa nebude ponáhľať. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Trh neočakával zmenu sadzieb ale signály, keď začne Fed zvyšovať sadzby. Menová rada Fedu (FOMC) zmenila svoju rétoriku a sľub, že ponechá úroky takmer na nule "počas dlhšej doby", nahradila frázou, že bude "trpezlivá" pri rozhodovaní o zmene nastavenia menovej politiky.
      

"Vzhľadom na aktuálne hodnotenie rada predpokladá, že môže byť opatrná pri tom, keď začne normalizovať nastavenie menovej politiky," uviedol Fed. Banka dodala, že aktuálna rétorika je "konzistentná" s predchádzajúcou rétorikou o tom, že úrokové sadzby zostanú nízko dlhšiu dobu.
      

Rastové vyhliadky ekonomiky USA zostávajú solídne. Fed však signalizoval, že zvyšovanie úrokových sadzieb v budúcnosti bude pomalšie z dôvodu nízkej inflácie. Americká centrálna banka skresala svoj kľúčový úrok prakticky na nulu v decembri 2008. Dôvodom bola finančná kríza a hlboká recesia.
      

Miera nezamestnanosti v USA však medzičasom klesla na 6-ročné minimum 5,8 % a mnoho ekonómov počíta s tým, že Fed začne zvyšovať úroky niekedy v polovici roka 2015. Fed tiež v stredu aktualizoval svoje prognózy. Banka očakáva, že americká ekonomika bude pokračovať v relatívne solídnom raste aj napriek slabému globálnemu prostrediu. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa však v najbližšom čase nepriblíži k 2-% inflačnému cieľu.
      

Banka počíta, že ekonomika USA v roku 2015 vzrastie o 2,6 % až 3 %  po 2,4 v tomto roku. Miera nezamestnanosti by na budúci rok mala klesnúť na 5,2 % až 5,3 %. Inflácia však zostane počas roka 2015 hlboko pod dvoma percentami. Podľa Fedu dosiahne 1 % až 1,6 %. Banka ešte v septembri počítala v budúcom roku s infláciou na úrovni 1,6 % ž 1,9 %. Dôvodom zníženia inflačnej prognózy je prudké zlacnenie ropy a benzínu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona