Fed Cup: Slovensko proti Švédsku s Hantuchovou, Rybárikovou, Schmiedlovou a Čepelovou

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:15 • 2 min
Fed Cup: Slovensko proti Švédsku s Hantuchovou, Rybárikovou, Schmiedlovou a Čepelovou

BRATISLAVA - Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, Karolína Schmiedlová a Jana Čepelová tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu tenistiek Slovenska na stretnutie so Švédskom 18. - 19. apríla na antuke pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave v play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2016 reprezentačných družstiev žien.

slovakia

left justify in out

Káder zverejnil na stredajšej tlačovej besede v dejisku kapitán Matej Lipták, osobný tréner nedávnej členky Top 10 rebríčka Dominiky Cibulkovej, ktorá sa zotavuje po marcovej operácii ľavej nohy a vráti sa do súťažného diania najskôr začiatkom júna. 

 

Šéf realizačného štábu "troch koruniek" Lars-Anders Wahlgren nahlásil kvarteto Johanna Larssonová, Susanne Celiková, Rebecca Petersonová, Ellen Allgurinová. Posledná menovaná nahradila pôvodne avizovanú skúsenú 31-ročnú niekdajšiu hráčku Top 30 Sofiu Arvidssonovú. V každom družstve ešte môžu nastať dve zmeny pred žrebom programu, ktorý bude v piatok 17. apríla o 11.00 h v NTC. 

 

"Všetci predpokladajú naše víťazstvo, ale nebude to ľahký zápas. Nesmieme nič podceniť a musíme sa dobre pripraviť. Nebudem klamať: momentálne to s našimi hráčkami nevyzerá ružovo, nie sú v oslnivej forme, ale pevne verím, že sa dostanú do lepšej a aj s podporou domáceho publika odohrajú skvelé zápasy," uviedol Matej Lipták a dodal: "Máme síce vyrovnanejší tím, ale Švédsko disponuje Larssonovou, ktorá sa ukazuje byť vo skvelej forme a je renkingovo najvyššie postavenou hráčkou nominácií. Na americkej šnúre predvádzala štandardné a solídne výkony. Celkom slušne sa hýbe, dobre servuje a je to bojovníčka, dokáže potrápiť akúkoľvek súperku. Očakávam ťažký zápas." 

 

Príprava Sloveniek sa oficiálne rozbehne v pondelok, niektoré hráčky však možno začnú už v nedeľu. "Daniela mala teraz voľno, najskôr by som teda uvažoval o nej. Po dvoch našich zápasoch, do ktorých sa nezapojila, je to určite veľká posila. Je to skúsená hráčka a pri absencii Dominiky znova bude líderkou tímu. Verím v jej prínos. Turnaje sú vždy niečo úplne iné než Fed Cup, v ktorom ona vie podať nadštandardné výkony rovnako ako finalistka z februárovej antuky v Riu Kaja a Janka vracajú sa do hernej pohody po chorobe. Magde to síce vo februári v Holandsku a ani potom na turnajoch príliš nešlo, ale stále je našou renkingovou dvojkou z hráčok, ktoré prichádzali do úvahy. Myslím si, že jej kvality sú vyššie ako schopnosti tenistiek, ktoré som teoreticky mohol nominovať namiesto nej. Je platnou členku tímu a minimálne jednou z alternatív na štvorhru, pričom nehovorím, že nemôže hrať aj singla, hoci ako jediná pri voľbe povrchu preferovala ´hard´. Inak bol náš výber jasný a ja sa s ním stotožňujem," skonštatoval Lipták. 

 

Tridsaťsedemročný kouč už má predstavu o konkrétnom zložení, upozornil však: "Počas prípravy sa môže udiať čokoľvek a budem musieť reagovať. Aj preto máme v zálohe Kiky Kučovú a Schmiedlovú. Uvidíme, ako sa to na tréningoch vyvinie, v akej forme a pohode sa hráčky ukážu, ako sa budú cítiť. Verím, že sa dobre pripravia a vyžmýkajú zo seba maximum toho, čoho sú momentálne schopné." 

 

Wahlgren pre web národného zväzu SvTF uviedol: "Sofia Arvidssonová sa rozhodla dať prednosť vlastnému turnajovému programu, keďže si chce zlepšiť renkingové postavenie. Je to škoda, pretože by som ju bez diskusie rád videl v tíme. V najcennejšom drese toho odohrala veľmi veľa a má mnoho skúseností so súbojmi takéhoto typu. Nezostáva však iné, než rešpektovať jej voľbu." K náhradníčke Allgurinovej povedal: "Počas ostatných šiestich mesiacov znova výkonnostne prudko stúpla. V Bratislave vyrukujeme so silne zastúpenou novou generáciou. Rebecca, Susanne aj Ellen môžu tvoriť tím budúcnosti. Okrem nich, samozrejme, máme Johannu, ktorá toho vo Fed Cupe už absolvovala dosť a je pre nás veľmi dôležitá. Bude to zaujímavý zápas. Všetky naše tenistky hrajú dobre a na antuke sa im darí. Navyše, ešte pred sebou máme týždeň na prípravu." 

 

Víťaz tohto premiérového vzájomného duelu v rámci MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) bude v nasledujúcej sezóne hrať v druhej osmičke v hierarchii súťaže, zdolaný zostúpi do I. skupiny euroafrickej zóny. Držiteľky trofeje spred trinástich rokov Slovenky naposledy boli v "III. lige" v roku 2006. Predvlani v apríli viedli v semifinále svetovej skupiny Fed Cupu v Moskve nad Ruskami 2:0, ale prehrali 2:3 a bol to prvý z napokon už štyroch nezdarov v rade. Ten najčerstvejší prišiel vo februári na antuke v Apeldoorne proti Holanďankám (4:1 pre domáce) v 1. kole II. svetovej skupiny. Štvrťfinalista edícií 1970, 1977, 1980 a 1988 Švédsko v rovnakej fáze pred vlastnými fanúšikmi v Helsingborgu podľahlo Švajčiarsku 1:3. SR figuruje na 14. pozícii v renkingu krajín podľa ITF, Švédsko je na 18. priečke. O výhode domáceho prostredia rozhodol dodatočný žreb, keďže sa nedalo uplatniť pravidlo o reciprocite. 

 

Vstupenky na oba dni programu stoja zhodne 10 eur. Lístky sú v distribúcii prostredníctvom sietí www.ticketportal.sk a www.predpredaj.sk a na recepcii Národného tenisového centra. Prvá z dvoch sobotňajších dvojhier sa začne o 14.00 h. Nedeľňajší program (dve dvojhry a štvorhra) sa bude odvíjať od 13.00 h. RTVS prinesie priamy prenos. 

 

Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Denise Parnellová, empajrovými Francúzka Aurelie Tourteová a Chorvátka Tamara Vrhovecová. Hrať sa bude loptami Dunlop Fort Clay Court. 

 

Oficiálne predbežné nominácie na stretnutie Slovensko - Švédsko v play-off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien (18. - 19. apríla, Bratislava, Aegon aréna NTC, antuka pod zatiahnutou strechou): 

SLOVENSKO: 
Daniela Hantuchová (48. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre, 84. vo štvorhre) 
Magdaléna Rybáriková (49. / 66.) 
Karolína Schmiedlová (67. / 324.) 
Jana Čepelová (122. / 235.) 
kapitán: Matej Lipták 

ŠVÉDSKO: 
Johanna Larssonová (46. / 62.) 
Susanne Celiková (226. / 617.) 
Rebecca Petersonová (240. / 121.) 
Ellen Allgurinová (365. / 929.) 
kapitán: Lars-Anders Wahlgren 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona