Fed Cup: Slovenky doplatili na absenciu líderiek, záložná zlyhala

NETKY.SK • 9 Február 2015, 11:44 • 2 min
Fed Cup: Slovenky doplatili na absenciu líderiek, záložná zlyhala

BRATISLAVA - To, že členka Top 50 svetového rebríčka tenistiek Magdaléna Rybáriková už takmer sedem rokov čaká na úspech vo fedcupovej dvojhre, svedčí o sile slovenského tímu v kompletnom zložení a zároveň dokumentuje jeho zraniteľnosť bez tradičných opôr.

slovakia

left justify in out

Držiteľky trofeje z edície 2002 počas víkendu na antuke v holandskom Apeldoorne prehrali štvrtý raz v rade, vyrovnali svoju rekordnú negatívnu šnúru zo sezón 1999 a 2000 a reálne im hrozí, že sa ocitnú v "III. lige" presne dva roky po tom, ako boli jeden zápasový úspech proti Ruskám od postupu do finále MS pod hlavičkou ITF.

 

SR má päť hráčok v Top 100, ak však v aprílovom play-off o zotrvanie v druhej osmičke v hierarchii znova nebude disponovať dvoma - troma z nich, pokojne to môže dopadnúť ako v Kanade a Holandsku. Títo súperi - na rozdiel od "zbornej" a Nemiek v rámci šnúry nezdarov - papierovo mali byť priechodní, obaja však naplno profitovali z absencií v kádri hostiek. Slovenky v utorok na žrebe môžu dostať darček v podobe Paraguaja doma, ale aj schytať bieloruskú výzvu vonku či logistickú katastrofu, ktorou by bolo Japonsko v krajine vychádzajúceho slnka. V poslednom spomenutom prípade by rozhodoval dodatočný žreb rovnako ako u Švédska. "Najmenej prijateľné by pravdepodobne bolo to Japonsko vonku. Opäť by som mal problém zostaviť najsilnejšie družstvo," skonštatoval podľa webu STZ kapitán Matej Lipták pri vyhodnocovaní scenárov. 

 

Slovenky budú hrať o záchranu v II. svetovej skupine premiérovo od roku 2008. Ak neuspejú, ocitnú sa v I. skupine euroafrickej zóny prvý raz od ročníka 2006. 

 

Rybáriková si v hale Omnisport naplno "odniesla" neprítomnosť obvyklých ťahúniek. Rolu jednotky nezvládla herne ani mentálne. Proti Arantxe Rusovej aj Kiki Bertensovej pôsobila prevažne zakríknuto, bezradne a rozhasene. "Oba jej zápasy ovplyvnili celý priebeh. Iné by to bolo, ak by sme viedli 2:0 alebo 2:1. Som sklamaný z toho, čo Magda ako líderka tímu predviedla. Očakával som od nej dva body, ale minimálne aspoň jeden... Čo ukázala v Apeldoorne, nebola jej hra. Aj na antuke dokáže zahrať lepšie. Líderské postavenie na ňu malo vplyv, nevedela sa uvoľniť," povedal Lipták. "Nie je to nič príjemné. Voľakedy bolo družstvo založené na dvoch hráčkach a žali sme úspechy. Momentálne máme vyrovnanejší tím, ale aj problém dať ho dokopy. Verím, že sa všetko utrasie a udržíme II. svetovú skupinu," vyhlásil osobný kouč Dominiky Cibulkovej na margo situácie. Pre uprednostnenie individuálneho turnajového plánu nehrala ani Daniela Hantuchová (Janu Čepelovú vyradil zápal pľúc). "Obe hráčky som sa snažil získať. Samozrejme, že som pre to urobil maximum. Ja však môžem iba chcieť, aby boli v tíme. Rozhodnutie je na hráčkach. Ak ony majú iné priority, tak nič nezmôžem. Rozprával som sa s Dominikou aj Danielou a mám ich prísľub na ďalšie stretnutie," predznamenal Lipták. 

 

"Som sklamaná, že som nepomohla tímu. Prehrala som oba zápasy, mrzí ma to. Zodpovednosť v tímovej súťaži zväzuje podobne ako na turnaji, keď hrá človek trebárs vo finále. Každý má zápasy, v ktorých ho zväzuje zodpovednosť. Snažila som sa cez to dostať, dala som do toho všetko, nevyšlo mi to," skonštatovala Rybáriková. 

 

Debutantka v singli a zároveň v "živom" fedcupovom súboji Karolína Schmiedlová sa stala akýmsi Norbertom Gombosom z daviscupového diania: v sobotu pochváliteľne obstála proti súperke zo svojej renkingovej sféry Bertensovej, v nedeľu proti Rusovej premrhala nádejný náskok 4:3 a 30:0 pri vlastnom podaní v treťom sete. "Mrzí ma to. Nie je ľahké nastupovať za stavu 1:2. Bojovala som, nie som nespokojná s mojou hrou. Zápas mal úroveň. V Apeldoorne som mala veľmi dobrú prípravu, duely mi dodali sebavedomie. Len škoda, že sme prehrali," podotkla staršia zo sestier Schmiedlových. Mladšia Kristína zažila premiéru po boku menovkyne Kučovej v debli. 

 

Ak by došlo na rozhodujúcu štvorhru, Slovenky by nastupovali s vedomím historickej bilancie 2:8 v súbojoch takéhoto typu. Rybáriková by bola čerstvo frustrovaná a aj so spomienkou na niekdajší bratislavský deblový kolaps proti Srbkám, Karolína Schmiedlová ako hráčka až štvrtej stovky v tejto disciplíne. Na druhej strane siete by pravdepodobne stáli semifinalistka debla na nedávnych grandslamových Australian Open Michaella Krajiceková a štvrťfinalistka štvorhry z Melbourne Bertensová. 

 

Holanďanky dosiahli vo Fed Cupe šiesty triumf za sebou. Finalistky ročníkov 1968 a 1997 sa v sezóne 1998 rozlúčili s elitnou spoločnosťou, odvtedy v nej neboli. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona