Fed Cup: Serenin prvý nezdar, Hingisovej radosť napriek dvom prehrám

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:26 • 2 min
Fed Cup: Serenin prvý nezdar, Hingisovej radosť napriek dvom prehrám

BRATISLAVA - Kanaďanka Eugenie "nepodávam ruku" Bouchardová ako dokonalá obeť karmy, absolútne prvá fedcupová prehra Američanky Sereny Williamsovej či osobne neúspešný návrat Švajčiarky Martiny Hingisovej po 17 rokoch, ktorý sa však skončil radosťou z úspechu tímu - aj také boli headliny minulotýždňového druhého tohtosezónneho asociačného termínu MS ITF tenisových reprezentačných družstiev žien. Základným faktom však je zrod finálovej dvojice ČR - Rusko.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo Češky vďaka dvom osvedčeným ľaváčkam Petre Kvitovej a Lucii Šafářovej prevalcovali v Ostrave Francúzky (3:1, jasno bolo najrýchlejším možným spôsobom), Rusky sa bez Marie Šarapovovej v Soči značne potrápili s Nemkami. Po sobote viedli 2:0, keď však hostkám v nedeľu zabrali pošetrené tradičné singlistky Andrea Petkovicová a Angelique Kerberová, "zborná" brala aj tesný úspech 3:2.

 

Víťazky Fed Cupu 2004, 2005, 2007 a 2008 Rusky sa 14. - 15. novembra pokúsia revanšovať Češkám za nezdar z moskovského súboja o trofej spred štyroch rokov a zároveň ukončiť svoju minisériu finálových nezdarov na hodnote dva. Predvlani nestačili na Talianky.

 

Šampiónky 2011, 2012 a 2014 Češky si zahrajú o trofej štvrtý raz za ostatných päť rokov. Dosiahli dvanáste víťazstvo z najčerstvejších trinástich zápasov. V rámci tohto obdobia, ktoré sa začalo triumfom 3:2 nad Slovenkami vo februári 2011, neuspeli akurát v predvlaňajšom semifinále proti Taliankam. Obdivuhodnou štatistikou je aj to, že tím ČR uspel už v 14 "živých" dueloch za sebou. Proti Ruskám majú Češky historickú bilanciu 3:2, z toho 1:1 po zmene geopolitických pomerov.

 

"Vždy je to skvelý pocit. Na úspechy sa nedá zvyknúť. Musím poďakovať všetkým dievčatám. Hrajú skvele - rok za rokom, zápas za zápasom, odovzdávajú sa. To je kľúčom k úspechu. Som veľmi šťastný, že s nimi pracujem," povedal kapitán Češiek Petr Pála pre FedCup.com.

 

Ruská univerzálka Jelena Vesninová sa po boku Anastasie Pavľučenkovovej postarala v debli o odrazenie náporu Nemiek a vyhlásila: "Neuveriteľný triumf... Sme nadšené a ja som hrdá na náš tím. Tvrdo pracoval a naša kapitánka Anastasia Myskinová nám úžasne pomáhala."

 

Finalistka vlaňajšieho Wimbledonu Bouchardová prehrala už päť zápasov v rade a Rumunky jej vrátili odmietnutie obligátneho zdvorilostného tľapnutia počas žrebu programu nielen herne. Keď Alexandra Dulgherová v sobotu inšpirovala Andreeu Mitovú na nedeľu, pribehla k lóži svojho tímu a ten jej zjavne recesisticky odmietol pozdrav.
V elitnej osmičke nasledujúceho ročníka nebudú ani susedky Kanaďaniek Američanky, hoci mladšia zo sestier Williamsových zdolala Camilu Giorgiovú aj Saru Erraniovú (zo 4:6, 4:5 a príjem). Neuspela totiž vo štvorhre s Alison Riskeovou proti Erraniovej a Flavii Pennettovej. V Pohári federácie teraz má skóre 16:1. Pennettová zvíťazila v ostatných štrnástich zápasoch bez zarátania jedného skreču.

 

Naopak, vo svetovej skupine si prvý raz od sezóny 2004 zahrajú Švajčiarky. Tridsaťštyriročná košická rodáčka Hingisová síce v Poľsku prehrala obe svoje dvojhry po osemročnej singlovej odmlke (s Urszulou Radwanskou zo 6:4, 5:2), lenže Timea Bacsinszká potvrdila, že patrí k najpríjemnejším objavom ostatných mesiacov: v singloch odovzdala dovedna len päť gemov a v debli zabrala po boku Viktorije Golubicovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies