Fed Cup: Oslabené Slovenky s najhoršou sériou od roku 2000

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 13:32 • 2 min
Fed Cup: Oslabené Slovenky s najhoršou sériou od roku 2000

BRATISLAVA - Slovenské tenisové reprezentantky po 14 rokoch prehrali v Pohári federácie družstiev žien tri zápasy v rade. Prišlo to po sérii troch úspechov. Kapitán tímu Matej Lipták už pred víkendovým nezdarom v Québec City proti Kanaďankám (3:1 pre domáce) v play-off o svetovú skupinu ročníka 2015 nevylúčil, že prehodnotí svoje zotrvanie na dvoch stoličkách.

slovakia

left justify in out

"Necítim podporu zväzu pri mojom rozhodnutí uvoľniť Dominiku Cibulkovú na súbežný turnaj do Kuala Lumpuru," skonštatoval osobný tréner spomenutej 24-ročnej členky Top 10. Napokon nemal v krajine javorového listu k dispozícii ani Danielu Hantuchovú a Magdalénu Rybárikovú. Logicky sa podsúvali úvahy o "domino-efekte". 

 

"Nastúpili sme s mladým tímom, ale nikde nie je napísane, že by sme zvíťazili, ak by sme hrali v plnom zložení. Stretnutie by aj za takých okolností bolo maximálne otvorené. Pre mladé hráčky bol tento súboj veľkou skúsenosťou. V zápasoch boli blízko k tomu, aby ich dotiahli do úspešného konca. Možno práve chýbajúce skúsenosti z takýchto súbojov rozhodli o výsledkoch. Janka Čepelová bola prvý raz v pozícii jednotky, lídra tímu. A to je celkom iná pozícia oproti tomu, v akej bola v minulosti. Je to niečo nové a ja verím, že jej to dalo skúsenosti do budúcnosti," vyhlásil Lipták pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ) a dodal: "Udiali sa určité veci a teraz je ešte predčasné hovoriť o mojom pokračovaní vo funkcii. Všetko si to musím nechať prejsť hlavou. Majú k tomu čo povedať najmä hráčky. Uvidíme, čo sa udeje, ale nevylučujem ani to, že na kapitánskom poste nebudem." 

 

Generálny sekretár STZ Igor Moška vopred povedal: "Maťa si ako trénera veľmi vážim, ale prípadný zostup z elitnej osmičky do druhej svetovej skupiny budeme považovať za neúspech." 

 

Slovenky pritom - rovnako ako v plnej zostave vo februári v Bratislave proti Nemkám vo štvrťfinále svetovej skupiny - delili od čiastočných úspechov či dokonca celkového len detaily. Jana Čepelová viedla v sobotu nad Aleksandrou Wozniakovou veľmi sľubne 6:4, 5:2 a neskôr ešte 6:4, 5:7, 5:3. V nedeľu mala setbal proti hráčke Top 20 Eugenie Bouchardovej. Obe duely sa napokon skončili v neprospech 20-ročnej Košičanky, ktorá sa prostredníctvom Facebooku smutne kajala: "Prehru Slovenskej republiky beriem na seba. Robila som, čo som mohla, bojovala som, ale - žiaľ - moje telo už vykazovalo únavu z predchádzajúcich turnajov a ťažkých zápasov. Bola to pre mňa skúsenosť a bolo mi cťou reprezentovať krajinu. Ďakujem všetkým za podporu, veľmi si to vážim." 

 

Herne nesklamala ani nečakaná singlová dvojka hostiek Kristína Kučová, ktorá mala štyri setbaly proti jasne favorizovanej Bouchardovej na vedenie 1:0 a napokon aj dostala grandslamovú semifinalistku do tretieho dejstva, v ňom však neuspela: "Možno by sa to všetko vyvíjalo inak, ak by som využila v prvom sete jeden z tých setbalov. V tajbrejku som už šancu nemala, ale v druhom sete som hrala dobre. Stál ma však veľa síl, ktoré mi v treťom chýbali." 

 

Víťazstvo čoskoro 40-ročnej veteránky Janette Husárovej a 19-ročnej Karolíny Schmiedlovej vo formálnej štvorhre len kozmeticky zmiernilo neúspech. Slovenky musia v sezóne 2015 uspieť vo dvoch duelov z rovnakého počtu, ak si chcú v roku 2016 znova zahrať medzi elitou. Súpera na 1. kolo II. svetovej skupiny budú mať veľmi pravdepodobne z okruhu Švédsko, Švajčiarsko, Holandsko, Rumunsko. Dozvedia sa ho 4. júna, keď sa v Paríži uskutoční žreb novej edície majstrovstiev sveta družstiev pod hlavičkou ITF. Bez výnimky určite pôjde o zvládnuteľnú prekážku, ak bude terajšia absencia najlepších iba situačnou výnimkou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies