Fed Cup: Individuálne zázraky napokon nestačili na ČR a Francúzsko

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 13:39 • 2 min
Fed Cup: Individuálne zázraky napokon nestačili na ČR a Francúzsko

BRATISLAVA - Francúzsko aj Česko sa vo finále svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien dali predpokladať, oba favorizované tímy sa však vo víkendovom semifinále riadne potrápili a radovali sa až po rozhodujúcej štvorhre.

slovakia

left justify in out

Obhajkyne trofeje Češky si poradili na tvrdom povrchu v hale v Luzerne s domácimi Švajčiarkami. Francúzky zvíťazili na antuke pod strechou v Trélazé nad Holanďankami, ktoré boli na prahu výroby ďalšej senzácie po februárovom štvrťfinálovom triumfe v Moskve nad Ruskami, ale ich spanilá jazda sa predsa len skončila. Šampión zo sezón 2011, 2012, 2014 a 2015 Česko má proti dobyvateľovi ročníkov 1997 a 2003 Francúzsku skóre 3:3, vlani ho v semifinále v Ostrave zdolalo 3:1. Finále - recipročne vo Francúzsku - sa uskutoční 12. - 13. novembra. Galský kohút si zahrá o trofej premiérovo od roku 2005, ešte v apríli 2013 bojoval o zotrvanie v II. svetovej skupine.

"Akýže okamih pre dievčatá, mňa aj celý realizačný štáb! Pred tými troma rokmi sme veru boli v úplne odlišnej situácii. Baby si teraz počínali neuveriteľne, výborne to zvládli. Tá štvorhra mala riadne ďaleko od jednoduchej. Dokázali však zvrátiť nepriaznivý vývoj. Ani neviem, z akej hĺbky na to vytiahli potrebné sily," citoval web MS tímov ITF kapitánku domácich Amélie Mauresmovú po tom, ako Caroline Garciová a Kristina Mladenovicová prekonali Kiki Bertensovú a Richel Hogenkampovú 4:6, 6:3, 6:3. Garciová a Mladenovicová zhodne majú len 22 rokov, vôbec nepustili do akcie skúsenejšie Alizé Cornetovú a Pauline Parmentierovú. Mladenovicová má vo fedcupových štvorhrách skóre 9:0, Garciová 5:0.

"Pred zápasom som si hovoril, že potrebujeme nazbierať tri body z dvojhier. Priznávam, že som deblový úspech nepovažoval za reálny. Napokon sme k nemu mali tak blízko... Zavážili detailíky. Ťažko sa to bude tráviť," povzdychol si kapitán Holanďaniek Paul Haarhuis. "Oranjes" sa napokon nevydaril revanš za prehru z finále edície 1997 v Hertogenboschi. Hviezdou hostiek bola Kiki Bertensová, v tej chvíli 96. v renkingu WTA - zdolala bez straty setu Garciovú aj Mladenovicovú a vo dvojhre vo Fed Cupe má úctyhodné skóre 15:1. Vo februári prekonala Jekaterinu Makarovovú aj Svetlanu Kuznecovovú, dosiaľ jedinú prehru jej vlani privodila Karolína Schmiedlová.

Češky boli v semifinále bez renomovaných ľaváčok Petry Kvitovej a Lucie Šafářovej, napokon však vzhľadom na bohatú "zásobáreň" viac zavážila absencia Švajčiarky Belindy Bencicovej. "Kľúčom dnes bola šírka nášho kádra: doprialo mi to viac možností na zostavenie deblového tandemu a dievčatá zahrali senzačne," uviedol kapitán tímu ČR Petr Pála, keď Lucie Hradecká a Karolína Plíšková nedali šancu Viktoriji Golubicovej s jednotkou príslušného rebríčka Martinou Hingisovou - 6:2, 6:2. Ešte väčším úkazom víkendu ako Bertensová bola Golubicová: z pozície 129. ženy počítačového poradia zaskočila Kar. Plíškovú aj Barboru Strýcovú, v oboch prípadoch z manka 0:1 na sety.

"Som na môj tím veľmi hrdý. Nechal na dvorci všetko, čo v ňom bolo, a myslím si, že nik o tom nemôže pochybovať," zdôraznil kapitán Švajčiarok Heinz Günthardt po neúspešnom pokuse o prvé finále po 18 rokoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies