Fed Cup: Češky o štvrtý triumf za päť sezón, Rusky vedie Šarapovová

NETKY.SK • 13 November 2015, 14:38 • 2 min
Fed Cup: Češky o štvrtý triumf za päť sezón, Rusky vedie Šarapovová

PRAHA - Tenisové reprezentantky Česka sa počas víkendu pokúsia pred vlastnými fanúšikmi získať Pohár federácie družstiev žien štvrtý raz za päť sezón po triumfoch v rokoch 2011, 2012 a 2014. Dosiaľ naposledy niečo také zvládli Rusky (2004, 2005, 2007 a 2008), ich terajší finálový súper v Prahe.

slovakia

left justify in out

Pred vypredaným hľadiskom O2 Areny so zápasovou kapacitou 10 850 divákov sa predstavia aj dve wimbledonské šampiónky - Petra Kvitová a Maria Šarapovová. Domácou singlovou dvojkou trochu nečakane je Karolína Plíšková, hostky vyrukovali s Anastasiou Pavľučenkovovou. Na štvorhry nominovali kapitáni Petr Pála a Anastasia Myskinová páry Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, resp. Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová. Zostavy sa ešte môžu zmeniť.

Prvú sobotňajšiu dvojhru od 14.00 h absolvujú Kvitová a Pavľučenkovová, po nich prídu na tvrdom povrchu Novacrylic Ultracushion System na rad Plíšková a Šarapovová. Stanovil to piatkový žreb programu na Staromestskej radnici. Nedeľa - postupne od 12.00 h - bola vzhľadom na tradičnú štruktúru týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) jasná už pri nahlásení zostáv: najprv Kvitová - Šarapovová, následne Plíšková - Pavľučenkovová a napokon štvorhra. Češky majú na stávkovej burze kurz 1,615, Rusky 2,25.

"Budem si uvedomovať, že to je Šarapovová, ale rešpekt na kurt nepatrí," skonštatovala Karolína Plíšková, ktorá v Pohári federácie debutovala vo februári v Kanade. Portál iDnes.cz dodal, že finalistka Roland Garros 2015 Šafářová ako očakávanejšia singlistka trénovala tento týždeň so zatejpovaným zápästím dominantnej ľavej ruky.

Dvadsaťpäťročná šestka renkingu Kvitová má proti o rok mladšej Pavľučenkovovej (28.) skóre 6:3, tento rok ju zdolala cestou za titulom na antuke v Madride. Rivalita sa začala už v sezóne 2008 zhodou okolností na turnaji ITF v Bratislave. Vo Fed Cupe stojí Češka vo dvojhre impozantne 20:2. Dvadsaťtriročná Karolína Plíšková (11.) s 28-ročnou Šarapovovou (4.) ešte nehrala. Kvitová proti Šarapovovej zaostáva 4:6, ale zdolala ju 31. októbra v semifinále šampionátu WTA Finals v Singapure. Plíšková vedie nad Pavľučenkovovou 1:0 od februárového Dubaja.

Držiteľka kariérneho Grand Slamu a bývalá jednotka renkingu Šarapovová bude hrať za Rusko iba v treťom zápase. Debutovala vo štvrťfinále ročníka 2012 proti Španielsku, vo februári 2015 sa prezentovala v rovnakej fáze Poľsku a má dokonalú bilanciu 3:0. Teraz opakovane vyhlásila, že hostky nie sú favoritkami. "Možno sa usiluje sňať zo seba tlak, ale ja si myslím, že to bude vyrovnané, otvorené a tesné," skonštatoval Petr Pála.

Česko a Rusko budú vo finále Fed Cupu bojovať tretí raz, druhýkrát v novodobej ére oboch krajín. V roku 1988 v Melbourne aj v sezóne 2011 v Moskve sa radovali Češky. Celkovo majú proti "zbornej" bilanciu 3:2 aj so zarátaním výsledkov bývalého Česko-slovenska, resp. niekdajšieho Sovietskeho zväzu. Češky majú vo finále takmer bezchybnú štatistiku 8:1, neuspeli akurát proti Američankám v Prahe v roku 1986. Vtedy v prospech USA rozhodla rodáčka zo spomenutého mesta Martina Navrátilová.

Výsledok piatkového žrebu programu víkendového pražského stretnutia Česko - Rusko vo finále Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien:

ČESKO - RUSKO / program
(Praha, tvrdý povrch Novacrylic Ultracushion System v hale O2 Arena)

Sobota (postupne od 14.00 h):
Dvojhry:
Petra Kvitová - Anastasia Pavľučenkovová
Karolína Plíšková - Maria Šarapovová

Nedeľa (postupne od 12.00 h):
Dvojhry:
Petra Kvitová - Maria Šarapovová
Karolína Plíšková - Anastasia Pavľučenkovová
Štvorhra:
Lucie Šafářová, Barbora Strýcová - Jekaterina Makarovová, Jelena Vesninová



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies