Fed bude pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, keďže ekonomika USA rastie rýchlo

NETKY.SK • 18 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Fed bude pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, keďže ekonomika USA rastie rýchlo

WASHINGTON - Ekonomika USA rastie dostatočne rýchlo na to, aby ospravedlnila ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb, uviedol šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell.

slovakia

left justify in out

Powell tento týždeň absolvuje svoje pravidelné polročné vystúpenia v Kongrese, ktoré začal v utorok vo výbore Senátu pre bankovníctvo, bývanie a mestské záležitosti. Vo svojich pripravených poznámkach, ktoré poskytol pred vystúpením, načrtol pozitívny obraz ekonomiky, ktorej expanzia sa zrýchlila a ktorú podporuje agresívna fiškálna politika súčasnej administratívy.

 

"Vo všeobecnosti považujeme riziko nečakaného oslabenia ekonomiky za v podstate vyvážené s možnosťou, že ekonomika bude rásť rýchlejšie, než v súčasnosti predpokladáme," uviedol Powell. "Miera nezamestnanosti je nízka a očakáva sa jej ďalší pokles. Američania, ktorí chcú prácu, ju zrejme nájdu."

 

Fed aktuálne realizuje cyklus postupného sprísňovania menovej politiky. Menový výbor (FOMC) tento rok už dvakrát zvýšil kľúčový úrok vždy o štvrť percentuálneho bodu a trh počíta s tým, že sadzby do konca roka vzrastú ešte dvakrát.

Ekonomika v 1. kvartáli expandovala o 2 %. Podľa Powella sa však tempo rastu v 2. štvrťroku výrazne zrýchlilo.

 

"Robustná tvorba pracovných miest, zvyšovanie čistých príjmov a optimizmus domácností podporili spotrebiteľské výdavky v uplynulých mesiacoch. Investície firiem naďalej rastú zdravým tempom," uviedol Powell. "Pozitívny ekonomický vývoj v ostatných krajinách podporil export a výrobný sektor Spojených štátov. A aj keď výstavba domov v tomto roku nevzrástla, je výrazne vyššia v porovnaní s úrovňami, na ktorých sa nachádzala pred niekoľkými rokmi."

 

Inflácia sa pohybuje okolo cieľových 2 % prvýkrát po niekoľkých rokoch a miera nezamestnanosti sa so 4 % nachádza v blízkosti plnej zamestnanosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona